Maragall fa enfadar Arrimadas amb el seu discurs d'obertura del Parlament

L'exconseller recorda els diputats que són a la presó i a Bèlgica

Ernest Maragall s’indigna per l’absència dels diputats presoners, o a l’exili. / Elisenda Rosanas (ACN) / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Dani G. Sastre / Roger Pascual

Primera polèmica pocs minuts després de començar la legislatura. “Vostè és president avui del Parlament només perquè és el més veterà. Això no el capacita per fer un míting d'ERC, que, per cert, és la tercera força al Parlament”. Així d'aïrada ha intervingut Inés Arrimadas quan ha demanat la paraula per demanar que Ernest Maragall, president de la Mesa d'Edat, reconsiderés la seva decisió d'acceptar el vot delegat dels diputats que estan presos. Sobre el de de Brussel·les, per cert, no s'ha dit res. El Parlament ha evitat així una polèmica amb l'Estat, innecessària perquè els vots dels cinc residents a Bèlgica no eren necessaris per elegir Roger Torrent.

¿I què ha dit Maragall que tant ha sulfurat Arrimadas? “Jo no hauria se ser aquí”, ha afirmat l'exconseller, que ha explicat que la seva presència al Parlament es produeix pel caràcter extraordinari de la situació política i per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del Govern de Mariano Rajoy.

“Els que haurien de ser aquí no hi són”, ha continuat, i ha afegit que “l'Estat espanyol no sap guanyar, sinó derrotar. Només sap castigar i humiliar”. Unes frases que han causat la indignació de la bancada constitucionalista.

Ressons del PSC

Notícies relacionades

Maragall també ha tingut un record per a la seva època al PSC. En concret, per al 30 de setembre del 2005, quan el Parlament va aprovar l'Estatut que després seria retallat a la comissió del Congrés i, molt després, en part suspès pel Tribunal Constitucional. “Hem intentat abandonar el mercadeig i l'entesa entre elits per un acord de fons, federal, però l'Estat espanyol no hi entén de reconciliació ni de sobiranies compartides”, ha sentenciat.

Per acabar, Maragall ha recordat l'1-O i ha afirmat que quedarà a la història com el dia en què “la ciutadania va agafar les regnes del seu destí”. “No el podran esborrar de la memòria col·lectiva”, ha sentenciat.