INICI DE LEGISLATURA

JxCat i ERC recolzen Puigdemont com a presidenciable i Torrent per dirigir el Parlament

Esquerra no aclareix si no farà cas als lletrats per investir el líder postconvergent

puigtorrent

puigtorrent

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

Després de dies de quinieles i especulacions, ERC ha optat per Roger Torrent (Sarrià de Ter, 1979) com el seu candidat a presidir el Parlament. Això significa que, en virtut del pacte amb Junts per Catalunya, Torrent serà elegit com a president de la Cambra en el ple de constitució d'aquest dimecres. A canvi, els republicans formalitzen el seu aval perquè Carles Puigdemont sigui presidenciable, però sense especificar fins on estan disposats a arribar perquè sigui investit.

L'encara alcalde de Sarrià de Ter comptarà a la Mesa del Parlament amb la seva coreligionària Alba Vergés. Si no hi ha canvis d'última hora, els dos republicans comptaran amb el suport de dos diputats més, els de JxCat, que faran front als tres (José María Espejo-Saavedra i Joan García, de Cs, i David Pérez, del PSC) del front constitucionalista. L'únic canvi que es podria produir, que no alteraria la majoria independentista, seria que JxCat decidís finalment cedir un dels seus llocs a la CUP.

L'acord entre JxCat i ERC té una segona derivada: les dues formacions es comprometen a "donar suport a la proposta de candidat a la presidència de la Generalitat de Puigdemont". La fórmula, calculadament ambigua, deixa en suspens si els republicans no faran cas finalment de l'informe dels lletrats del Parlament, en contra del que havien dit fa uns dies. De moment, permeten que l'expresident superi el primer tràmit i el seu nom arribi a la Mesa com a presidenciable amb el suport dels dos partits.

Esquivant imputats

En el cas de Torrent, atenent a un parell de criteris, que són esquivar aquells diputats amb causes obertes davant la justícia per l'1-O i la declaració d'independència, i descartant els que van entrar en la llista com a independents, no hi havia gaire més per escollir més enllà d'aquest diputat de fulgurant i exitosa carrera. Va ser regidor de la seva vila amb 19 anys i alcalde des dels 27. Diputat portaveu a la Diputació de Girona als 32 i diputat al Parlament als 33.

La segura elecció de Torrent com a nou president del Parlament té el suport de Junts per Catalunya. Fonts d'aquest entorn subratllaven aquest dimarts que, en realitat, estaven disposats a acceptar gairebé qualsevol nom que proposessin els seus fins ara socis. En contrapartida, esperen que ERC no posi traves a l'elecció del nou president de la Generalitat, que sortirà de les files postconvergents.

Com s'ha escenificat en un comunicat conjunt, la primera opció segueix sent Puigdemont, però tenint en compte com s'acumulen els obstacles --l'últim, l'informe dels lletrats del Parlament en contra que es pugui investir a distància el pròxim president-- creixen les possibilitats que l'excap de l'Executiu català cedeixi in extremis i accepti un substitut.

La Ciutadella, tancada

Notícies relacionades

Com va passar en els últims plens de l'anterior període, els Mossos d'Esquadra tancaran el parc de la Ciutadella des d'aquest dimarts a la nit en el marc d'un dispositiu de seguretat per la celebració del ple. Després del tancament del recinte, només podran accedir al parc els diputats i personal acreditat per a la sessió constitutiva de la Cambra. L'ANC havia convocat una concentració davant del Parlament per recolzar la nova "majoria republicana", de manera que la decisió policial els obligarà a canviar el lloc de l'acte.

La principal incògnita segueix sent si els vuit diputats independentistes que no podran assistir al ple --cinc a Bèlgica i tres a la presó-- podran delegar el vot. La Mesa d'edat prendrà la decisió de permetre la participació a distància o no en la votació d'aquest dimecres, cosa que ja podria obrir un primer front de tensió amb el Govern espanyol. Passi el que passi sobre aquesta qüestió, sembla que els sobiranistes tenen assegurat el control de la Mesa, perquè els comuns ja han anunciat que no recolzaran cap candidat amb opcions.