LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El judici sobre el finançament del PP valencià comença amb amenaça de testificació per a Rajoy

Es tracta de la tercera peça de la branca valenciana del 'cas Gürtel' després del cas dels vestits i el de FITUR

La fiscalia sospesa demanar vuit anys de presó per a tres exdirigents populars i més de 20 per a Correa i 'el Bigotes'

rjulve28161591 valencia 18 12 14  politica ricardo costa  el diputado popul180114183113

rjulve28161591 valencia 18 12 14 politica ricardo costa el diputado popul180114183113

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Aquest dilluns comença a l'Audiència Nacional el judici de la tercera peça de la branca valenciana del cas Gürtel,cas Gürtel la que ha d'aclarir el presumpte finançament irregular del PP de la Comunitat Valenciana, i una de les primeres decisions que podria haver de prendre el tribunal és si crida a declarar com a testimoni Mariano Rajoy.

L'investigat exdirigent popular Ricardo Costa va sol·licitar que s'incorporessin a la causa les declaracions que el president del Govern i altres exdirigents del PP van fer al juliol en un altre judici d'aquesta trama, però el magistrat competent ha denegat la petició a l'entendre que no hi ha impediments perquè cap d'ells declari. Així que la defensa de Costa podria demanar aquest dilluns que compareguin Rajoy, Ángel AcebesÁlvarez Cascos i companyia, i el tribunal hauria de decidir al respecte.

El que segur que haurà de comparèixer en condició de testimoni és Francisco Camps. Encara que l'expresident de la Generalitat Valenciana i del PP autonòmic està al centre de l'escàndol pels càrrecs que ocupava, no està investigat en una causa que analitzarà si sota el seu comandament els populars valencians van pagar en negre alguns dels seus actes electorals de les campanyes de les autonòmiques i municipals del 2007 i de les generals del 2008, i si diverses empreses en van abonar d'altres.

Entre altres, a més de Camps s'hauran de presentar com a testimonis els seus exconsellers Juan CotinoAlejandro Font de MoraGerardo CampsSerafín Castellano i Rafael Blasco, actualment a la presó per un altre cas de corrupció. També ho faran Luis Bárcenas, extresorer nacional del PP, i Carmen Navarro, actual responsable de les finances populars.

La confessió de Correa

La fiscalia va aconseguir que nou dels 10 empresaris investigats pactessin una confessió dels fets per atenuar la seva pena i dimarts passat Francisco Correa, cap de la Gürtel, s'adheria a la tesi en un escritGürtel,, buscant també d'una reducció de condemna. A falta de veure quin camí segueixen el seu soci Pablo Crespo i Álvaro Pérez el Bigotes(delegat de la Gürtel al País Valencià), la seva confessió deixa en una situació molt complicada tots els exdirigents populars investigats. Correa admet el que en algunes de les escoltes es reflectia com a abonaments "a Alacant" o "a Barcelona" per part de PP valencià i el gir de factures falses a empreses perquè paguessin mítings.

Notícies relacionades

Entre els més de 20 acusats, a més de Costa, exsecretari general del PP autonòmic, també hi ha dos alts exdirigents del partit més, David Serra i Vicente Rambla, per a qui la fiscalia sospesa demanar prop de vuit anys de presó. Per a Correa i Crespo la petició podria ser de 24 anys, i 27 per al Bigotes.

El judici té previstes 22 sessions i s'acabaria el 6 d'abril. La primera d'aquestes tres peces de la Gürtel valenciana va ser la dels vestits de Camps, absolt per un jurat popular, i la segona va ser la de la manipulació de l'estand de la Comunitat Valenciana a FITUR, per la qual van ser condemnats l'exconsellera Milagrosa Martínez, a nou anys de presó; Correa i Crespo, a 13, i el Bigotes, a 12. Aquest últim, des de la presó, va prometre estirar la manta en un futur. Falta per veure si després de la confessió del seu cap, el futur comença aquest mateix dilluns.