EL NOU ESCENARI

Puigdemont ignora les peticions de realisme de PDECat i ERC

L'expresident reclama "no subvertir" el mandat de les urnes amb debats reglamentaris

Mas apel·la al pragmatisme ideològic i Rovira demana aliances més enllà de l'independentisme

carles2

carles2

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

A només quatre dies per a la sessió constitutiva del Parlament, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha escoltat aquest dissabte com el seu partit, el PDECat, i el seu soci de govern, ERC, han fet crides al pragmatisme perquè afronti amb "realisme" la complexitat d'una investidura a distància. Però els encàrrecs d'Artur Mas i Marta Rovira no han immutat Puigdemont, que insisteix que tot el que no sigui reelegir-lo a ell serà un "frau democràtic".

En videoconferència des de Bèlgica i davant el consell nacional del PDECat, l'excap del Govern, fugit de la justícia, ha advertit que "en cap cas es pot subvertir" el mandat democràtic que van donar els ciutadans en les eleccions del 21 de desembre amb "debats reglamentaris" i sobre "procediments parlamentaris". I ha assegurat als seus que els plens de constitució del Parlament i d'investidura formen un "paquet indivisible" que s'ha de "guanyar" per complir amb el "mandat de les urnes", que és la "restitució" del "govern legítim" que ell encapçala.

Les incògnites es mantenen

"Els diputats tenim drets que s'han de respectar, però sobretot qui té drets són els ciutadans. A nosaltres ens toca protegir i reivindicar per sobre de tot els drets dels ciutadans. Que l'arbre no ens tapi el bosc", ha receptat Puigdemont en plena maror entre Junts per Catalunya, el PDECat i Esquerra per la resolució de la investidura, i concretament de com mantindran la majoria independentista tenint en compte l'absència de vuit dels seus diputats (tres en presó preventiva -que podran delegar els seus vots- i cinc a Brussel·les.

De la intervenció de l'expresident no se'n desprèn cap novetat: JxCat deixa en mans de la nova Mesa del Parlament la fórmula, telemàtica o per delegació, perquè Puigdemont es pugui sotmetre a un debat d'investidura com a molt tard el 31 de gener. No obstant, ERC prefereix que l'última paraula la tinguin els lletrats de la Cambra, que en reunions informals han coincidit en la inviabilitat d'una investidura no presencial. A més, el Govern central ja ha advertit que impugnarà els plans de Puigdemont davant el Tribunal Constitucional, i que qualsevol elecció "il·legal" suposarà la pròrroga de l'article 155.

Doble encàrrec

Davant aquestes eventualitats, el dimissionari president del PDECat, Artur Mas, i la número dos d'ERC, Marta Rovira, han inclòs en les seves respectives intervencions davant les bases dels seus partits el que es pot interpretar com a encàrrecs a l'expresident de la Generalitat, amb la paraula "realisme" com a denominador comú.

Notícies relacionades

En el seu últim discurs com a dirigent postconvergent, Mas ha deplorat, sense esmentar en cap moment Puigdemont, aquells "líders" que actuen amb un "excés d'ideologia". "Líders que no saben llegir la realitat i que l'acaben confonent amb la seva ideologia", ha retret retòricament. A resposta a això ha sonat l'asseveració posterior de l'expresident que els diputats de Junts per Catalunya no pateixen "cap trastorn ideològic".

Poques hores abans, la secretària general d'ERC ja havia anat en la mateixa direcció, també sense al·lusions directes al líder de JxCat, davant el consell nacional de la seva formació. Rovira ha advocat per "fer passos sòlids, ferms, clars i contundents" (no ha precisat quins) per "continuar construint país afrontant les dificultats amb realisme i explorant les aliances i les fronteres de l'independentisme per seguir creixent i ser cada dia més forts".