REUNIÓ A BRUSSEL·LES

JxCat: "No hi ha res en el reglament que impedeixi la investidura de Puigdemont"

El grup parlamentari es mostra convençut que l'expresident serà reelegit

Sostenen que és el president i la Mesa o bé el ple els que tenen l'última paraula

JxCAT, convençut que el reglament del Parlament permet investir Carles Puigdemont / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

Junts per Catalunya no canvia el rumb. Consideren que Carles Puigdemont és l'única alternativa a la presidència de la Generalitat i sostenen que no hi ha motius, ni polítics ni jurídics, per alterar la seva estratègia d'aconseguir que torni a ser elegit president. Va ser avalat el 22 de desembre a les urnes i no tenen cap dubte que el reglament del Parlament permet la investidura de qualsevol dels diputats electes. És la lectura que han fet aquest divendres els diputats electes Eduard Pujol i Elsa Artadi durant la reunió del grup parlamentari celebrada a Brussel·les.

“No tenim cap dubte que el reglament permet la investidura de qualsevol dels diputats. No hi ha res que impedeixi l'elecció del senyor Puigdemont com a president de la Generalitat. És elegible com a president”, ha dit Artadi sense aclarir com pensen aconseguir-ho. “Contemplem tots els instruments que preveu el reglament del Parlament. Quan arribem al ple d'investidura escollirem dins de les opcions que permet”, però “això no ho decidirem avui sinó en el camí al ple”, ha afegit.

I és que, “el nostre pla A, B o Z sempre és investir president Carles Puigdemont”, ha recordat la seva cap de campanya ¿I si els lletrats de la cambra no avalen qualsevol fórmula que no sigui presencial? “En aquest moment no hi ha cap informe del Parlament” i, en tot cas, ha afegit la diputada electa, “qui ha de decidir com s'aplica és o bé el president i la Mesa o bé el ple del Parlament. Només hi ha aquestes dues opcions”, ha dit donant per fet que les normes sí que permetran a Carles Puigdemont ser elegit des de la distància.

L'expresident no aclareix si torna

Ni Pujol ni Artadi han descartat completament que Puigdemont, que no ha volgut fer declaracions davant la premsa, pugui tornar a Catalunya de cara a la investidura encara que de les seves paraules es desprèn que no és un escenari gaire probable. “No descartem res. La nostra primera opció si poguéssim triar és que tornés aquesta tarda amb nosaltres, ell i els consellers. Que tornin tots aquesta tarda. És evident que avui no és possible” i el que no farem és “que tornin perquè vagin a la presó”, ha aclarit.

“Ens faria molt feliços el retorn amb normalitat però per fer-ho hem d'obrir la porta a la política. No hi ha cap resposta. Tant de bo poguéssim tornar tots junts a Catalunya”, ha afegit el portaveu del grup, Eduard Pujol, que ha insistit que el 22 de desembre van llançar una oferta de diàleg al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que segueix sense resposta. “Puigdemont va fer una oferta de diàleg sense condicions que no ha rebut resposta”, ha criticat.

Els dos diputats electes tampoc han aclarit si els dos exconsellers que segueixen a Brussel·les renunciaran al seu escó perquè corri la llista i puguin mantenir la majoria independentista al nou Parlament. “La nostra voluntat seria que no hi haguessin de renunciar”, ha dit Artadi. Aquesta opció no se la plantegen, ha afegit, ni per a Jordi Sànchez ni Joaquim Forn, els dos electes que són a la presó, però esperen “que tampoc hagi de ser per a Ponsatí i Puig” perquè “la ciutadania ha votat la llista com està i és just que tots cinc es mantinguin com a diputats”.

Primera reunió del grup amb Puigdemont

Notícies relacionades

Aquesta primera reunió del grup amb Puigdemont ha tingut lloc al mateix hotel en què l'expresident va organitzar a principis de desembre la seva segona roda de premsa a Bèlgica i on va tenir lloc el primer gran acte de campanya, coincidint amb la manifestació del 6 de desembre i el míting que va oferir Artur Mas. Fins aquí s'han desplaçat més d'una vintena dels 34 diputats electes en els últims comicis per preparar l'estratègia de cara a la constitució del pròxim parlament català el 17 de gener i la posterior investidura del nou president.

A ells s'hi han sumat Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí Lluís Puig, amb qui s'han fet una foto de família en una plaça a prop de l'hotel. No hi han pogut ser presents ni Forn ni Sànchez, perquè són a la presó, ni Jordi TurullJosep Rull Lluís Guinó, perquè se'ls ha retirat el passaport i no poden sortir d'Espanya, mentre que alguns han fallat per motius laborals.