CONSELL DE MINISTRES

El Govern mantindrà el 155 davant una investidura de Puigdemont il·legal

Méndez de Vigo confirma que l'Executiu recorrerà "sense vacil·lació" davant el TC qualsevol intent d'elecció telemàtica

La Moncloa dona per fet que l'alt tribunal li donarà la raó i "impedirà" les pretensions de Junts per Catalunya

Declaracions de Méndez de Vigo després del Consell de Ministres. / JUAN MANUEL PRATS / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Govern central està convençut que el Tribunal Constitucional «impedirà» qualsevol intent d’investidura no presencial de Carles Puigdemont. Però, si no fos així, es mantindrà l’aplicació de l’article 155, ja que el precepte constitucional deixa de tenir efectes precisament quan a Catalunya hi hagi un Govern, nascut d’acord amb la legalitat. Però si aquest veu la llum viciat des del seu origen, amb una elecció del seu màxim representant al marge de la normativa, la intervenció de la Generalitat es mantindrà sense necessitat de pròrrogues, segons van avisar aquest divendres des de l’Executiu central.

De fet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu governamental, Íñigo Méndez de Vigo, va avisar en diverses ocasions que una investidura telemàtica o per delegació, com propugna Junts per Catalunya (JxCat), «no és possible en la legislació actual». I, davant aquesta tessitura, «el Govern, que va aplicar amb fermesa el 155, no dubtarà a seguir aplicant la llei», segons va advertir.

Però abans d’arribar tan lluny, el portaveu de l’Executiu va confirmar que es recorrerà «immediatament» i «sense cap vacil·lació» qualsevol tipus de «trampa» per elegir de manera telemàtica o per delegació el dirigent independentista. I fonts de l’equip de Mariano Rajoy es van mostrar convençudes que el Constitucional donarà la raó al Govern espanyol i suspendrà qualsevol ple del Parlament destinat a escollir Puigdemont president sense que aquest trepitgi Espanya, amb la vista posada a impedir la seva detenció.

Les vies jurídiques

EL PERIÓDICO ja va avançar dijous que des de la Moncloa es va donar ordre fa dies als advocats de l’Estat perquè comencessin a analitzar totes les vies jurídiques possibles per recórrer al Constitucional davant qualsevol possible il·legalitat en la investidura. Fonts governamentals asseguren que, fruit d’aquest estudi, hi ha material per impugar tant qualsevol intent de canviar el reglament del Parlament per facilitar les intencions de Puigdemont com si la nova Mesa, sense canvis reglamentaris, permet la seva elecció a distància.

Méndez de Vigo va carregar ahir amb duresa contra el president cessat i la seva pretensió de ser restituït en el seu càrrec sense sotmetre’s al veredicte del jutge del Tribunal Suprem que investiga els principals dirigents independentistes per rebel·lió, entre altres delictes.

Així, va titllar de «fal·làcia i de pretensió irrealitzable que va contra el sentit comú» que Junts per Catalunya estudiï –i miri de convèncer ERC– de portar a terme una investidura no presencial. «Qualsevol demòcrata ho entén», va declarar.

«El reglament del Parlament és molt clar i no contempla aquesta possibilitat. No parla que pugui fer-se una investidura des d’un plasma, i hi ha tota una sèrie de raons jurídiques que abonen la tesi que la presència ha de ser real», va explicar Méndez de Vigo.

Notícies relacionades

El també ministre d’Educació es va esplaiar a més en les bondats de l’aplicació de l’article 155 i va posar com a exemple dels seus efectes «lents però inexorables» les renúncies o les rectificacions de polítics com Carme Forcadell, Artur Mas o Carles Mundó. 

En la mateixa línia, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, en la seva roda de premsa de cada divendres que regeix el 155, va reivindicar els efectes positius del mateix i va aplaudir la «lleialtat» mostrada pels funcionaris de la Generalitat en aquests dos mesos i mig. Millo va posar com a exemple del final de la suposada paràlisi imposada pel Govern de Puigdemont el pagament puntual de 1.100 milions d’euros als ens locals o la convocatòria de 2.000 places de professor.