ENQUESTA

Rivera atia Ciutadans per passar davant del PP

El partit veu marge per créixer a Madrid, Aragó, Andalusia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó

Considera que amb les eleccions del 21-D ha aconseguit donar a conèixer el seu «projecte nacional» a Espanya

undefined41526167 madrid  08 01 18  politica  reunion de la ejecutiva nacional180112175049

undefined41526167 madrid 08 01 18 politica reunion de la ejecutiva nacional180112175049

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Aquest dijous a la nit, els de Ciutadans van celebrar a Madrid el sopar de Nadal. No el van voler fer quan tocava perquè la meitat de l’equip era a Catalunya a causa de les eleccions i el van deixar per a aquesta setmana. Els dirigents van brindar pels resultats d’Inés Arrimadas i també perquè sabien que els pròxims dies sortirien enquestes que els donen com a guanyadors, al capdavant de tots els partits, també del PP, en cas de celebrar-se generals.

Tot i haver anat a dormir tard, Albert Rivera va convocar una reunió ahir al matí al Congrés dels Diputats per definir l’estratègia a seguir durant les pròximes setmanes i un d’aquells sondejos els va enxampar al voltant de la taula. El País va publicar al migdia una enquesta que atorga el 15,1% de vots a Podem; el 21.6% al PSOE; el 23,2% al PP, i el 27,1% a Ciutadans. És el doble del que va aconseguir a les urnes el juny del 2016 (13%), motiu pel qual la direcció del partit rep amb escepticisme l’estudi, tot i que treu pit de la feina feta. «Semblava que el bipartidisme cauria directament, però diria més aviat que hem vingut a substituir a poc a poc el PP», diu José Manuel Villegas, número dos de Rivera. 

Enquestes internes

Ciutadans, admeten ara diversos dirigents, treballava amb enquestes que ja assenyalaven el sorpasso al PP des de mitjans de setembre, just després de modificar la seva posició inicial i passar a reclamar a Mariano Rajoy que apliqués el 155 a Catalunya per frenar els independentistes. 

Segons Villegas, l’estratègia seguida en aquestacomunitat autònoma ha permès donar a conèixer a la resta d’Espanya que Ciutadans té «un projecte nacional sobre la taula». «Mentrestant, a més a més, els espanyols poden veure la feina que estem fent i comproven que som gent seriosa», afegeix utilitzant una expressió que repeteix quan assenyala la necessitat que tenen de guanyar vots entre la gent gran i a les zones rurals. «La papereta dels més grans de 65 anys és la que més costa de prendre a un altre partit. És un procés lent, per això era difícil fer-ho el 2015, quan semblava que el bipartidisme estava mort», apunta. No ha mort, però està agonitzant, segons la seva opinió, i Rivera vol seguir debilitant-lo amb les mateixes armes que tants rèdits li han donat. La de l’aposta per la regeneració i la lluita contra la corrupció, utilitzades de manera intermitent i segons la seva conveniència. 

Amenaça als pressupostos

En aquest moment, Ciutadans manté l’amenaça de no recolzar els Pressupostos del 2018 si Rajoy no aparta del seu escó la senadora Pilar Barreiro, investigada per la trama Púnica. Una pressió ara mateix que no és determinant ja que el PNB, l’altre soci clau, tampoc es vol asseure fins que s’aclareixi la situació a Catalunya.

Villegas assegura que, segons les dades que amb què treballen, els nous votants els arriben del PP («dos terços») i del PSOE («un terç»). Al partit tenen estudis que assenyalen que també s’estan beneficiant de la caiguda de Podem, arran de l’ambigüitat a Catalunya, la millora econòmica i el fet que «hagi deixat de ser transversal, a l’haver-se col·locat a l’esquerra del PSOE».

Notícies relacionades

L’expansió del partit a tot Espanya, feta amb urgència el 2015, continua. El secretari d’Organització, Fran Hervías, treballa amb un informe encarregat a una empresa externa sobre les possibilitats que té a cada província. Hi ha zones on no val la pena bolcar-se, comenta, com per exemple les ciutats mitjanes i les zones rurals d’Euskadi, Galícia i Astúries, i altres en què «el creixement pot ser realment molt ràpid». I cita Madrid, Aragó, Andalusia i les Castelles.

Al PP, l’enquesta publicada pel diari El País va desanimar una mica més alguns dirigents, ja tocats pel 21-D. Algun membre de la direcció va menysprear el sondeig («Ara no té sentit fer enquestes») mentre estan a l’espera del discurs de Rajoy de dilluns que ve, quan ha convocat els principals dirigents del partit per calmar els ànims i  dir-los que Rivera ja es va desinflar en el passat i que els resultats de Catalunya no són en absolut «extrapolables».