NOVA LEGISLATURA

La CUP titlla d'"irresponsable" Puigdemont i li exigeix claredat

Els anticapitalistes demanen a l'expresident que doni detalls sobre el seu projecte polític i sobre el contingut de l'acord amb ERC

zentauroepp41547490 graf1333  barcelona  10 01 2018   los cuatro diputados elect180112103835

zentauroepp41547490 graf1333 barcelona 10 01 2018 los cuatro diputados elect180112103835 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La diputada electa de la CUP al Parlament Maria Sirvent ha qualificat el president cessat Carles Puigdemont d'"irresponsable" i li ha exigit aclarir el seu projecte polític per a Catalunya.

"És molt irresponsable que no s'estigui explicant clarament quin serà el programa d'actuació per als pròxims anys i quin és el contingut d'aquest acord que flota als mitjans i del qual no coneixem els detalls", en al·lusió al pacte amb ERC, ha criticat Sirvent en una entrevista d'Europa Press.

En aquest context, la diputada anticapitalista ha exigit "transparència" tant a Junts per Catalunya com a ERC, i els recorda que l'important és materialitzar la república, per sobre de les persones que dirigeixin les institucions catalanes per portar-la a terme.

Considera que haurien d'intentar posar "les mínimes dificultats possibles per no cedir-li a l'Estat la iniciativa de poder forçar la convocatòria d'eleccions" per allargar els efectes del 155.

Alternatives

Per això, rebutja altres comicis davant el fet que JxCat només es plantegi investir president Puigdemont o convocar eleccions; i Sirvent no descarta que Puigdemont pugui ser investit i dirigir Catalunya des de Brussel·les, però emplaça l'independentisme a buscar alternatives si no és possible.

"No vull descartar opcions, però el que ens agradaria és que no es posessin més dificultats afegides sobre la taula", i també ha opinat sobre si considera una dificultat que Puigdemont estigui a Bèlgica: ha respost que ho podria ser i que, en aquest cas, s'han de buscar alternatives.

Mesa del Parlament

De fet, Sirvent considera que la falta d'acord entre JxCat i ERC podria posar en risc una majoria independentista a la Mesa del Parlament i per això demana a les dues forces "responsabilitat en aquest sentit". "És absolutament ridícul que encara s'estiguin discutint per noms per coses d'aquest estil, quan del que hauríem d'estar parlant és de coses com de quina manera implementarem i materialitzarem la república", ha lamentat.

Per ella, una majoria independentista a la Mesa del Parlament "tampoc és garantia" que es treballi per desplegar la república, i per tant demana compromís a la Mesa per materialitzar-la.

La decisió de si la CUP entra o no a la Mesa la prendran aquest dissabte en un consell polític que tenen previst celebrar a Malgrat de Mar (Maresme).

Notícies relacionades

Per una altra part, Sirvent ha insistit que la CUP no s'oposarà a investir un president que es comprometi amb la república, però ha recordat que primer es necessita l'acord entre JxCat i ERC, que l'expliquin, i a partir d'aquí la CUP decidirà la seva posició.

Aquesta decisió podria portar la CUP a entrar al Govern sempre que hi hagués un compromís per desenvolupar la república, ampliar drets socials, i una assemblea constituent: aquests tres punts s'haurien de plasmar en un pla d'actuació i l'assemblea nacional de la CUP decidiria llavors si entra a l'Executiu.