CAMÍ DE LA INVESTIDURA

Les bases d'ERC demanaran aquest dissabte que es formi ja un Govern estable

El consell nacional dels republicans alertarà del risc de noves eleccions si no s'elegeix president

zentauroepp40810495 barcelona 04 11 2017  pol tica   barcelona   consell naciona171104125616

zentauroepp40810495 barcelona 04 11 2017 pol tica barcelona consell naciona171104125616 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Les celebracions de Nadal, iniciades gairebé en l’instant posterior a dipositar el vot el passat 21-D, han endarrerit el clàssic consell nacional d’Esquerra Republicana (ERC) d’anàlisi dels resultats. Això provoca que canviï el guió del conclave. Si s’hagués celebrat poc després de les eleccions segurament s’hauria abordat la doble derrota soferta a mans de Ciutadans (Cs) i de Junts per Catalunya (JxCat) i, alhora, s’hauria tret llustre a algun dels migrats èxits assolits, com ara el creixement del vot a l’àrea metropolitana. Al celebrar-se aquest dissabte, el focus se situa sobre un altre punt.

Païts entre torrons els resultats, els republicans s’han acollit a allò de la dolça derrota gràcies a la majoria absoluta independentista. I en un moment en què es debat la viabilitat o no que Carles Puigdemont sigui reinvestit president, la militància d’ERC posa el seu accent, i això quedarà en evidència en el mateix consell nacional, en la necessitat de preservar aquesta majoria mitjançant la investidura d’un president i la formació d’un Govern estable.

«És el que es respira», apunta un bon coneixedor del pols de la militància i dels òrgans territorials d’ERC. ¿Això significa que els republicans de base no volen que Puigdemont sigui reinvestit? No. Però el caire que van prenent els estudis que estan realitzant els lletrats del Parlament (contraris que es presenti un candidat situat a 1.500 quilòmetres), a l’espera que la nova Mesa que sortirà del ple de constitució de la Cambra sol·liciti un dictamen, i la possibilitat que el líder de JxCat redobli la seva pressió per ser candidat inquieten una militància que desitja la formació immediata d’un Executiu que doni pas a la derogació del 155.

Reunió de Brussel·les 

De fet, l’únic acord de la trobada de Puigdemont amb Marta Rovira, secretària general d’ERC, d’aquesta setmana, és a dir, l’únic punt en què les dues parts van confirmar haver-se posat d’acord, era el que servia per descartar que es bloquegi la formació del Parlament, cosa que, prolongat en el temps, hauria donat com a resultat una nova convocatòria electoral.

El perill, amb tot, segueix allà. Si Junts per Catalunya, és a dir, Carles Puigdemont, perquè el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) –en privat– s’alinea més amb la tesi d’ERC, manté que l’únic candidat ha de ser Puigdemontl’independentisme s’hauria de sotmetre de nou al veredicte de les urnes. Amb el risc de perdre la majoria absoluta i amb el 155 sense derogar.

Notícies relacionades

De tot plegat es deriva que els consellers nacionals, en les intervencions d’avui, tractaran de pressionar la cúpula del partit perquè agilitzin, tant com estigui a les seves mans, la formació d’aquest Govern estable.

Encara que la solució d’aquest culebró donaria pas, immediatament a un altre, que seria quin ha de ser el candidat, tenint en compte que ni Puigdemont ni Junqueras estaran en la sessió d’investidura. I la pregunta és si aquesta mateixa militància republicana donaria suport a un presidenciable que no hagués estat al Govern defenestrat pel 155 o no.