CRISI AL PARTIT MORAT

IU agita el desgast de Podem per reclamar més pes

Garzón demana autocrítica, diu que s'han comès "errors" i planteja renegociar l'aliança amb Iglesias

Sosté que la línia política a Catalunya ha sigut una equivocació i demana corregir el rumb

undefined33818759 madrid  09 05 2016   alberto garz n   iu  y pablo iglesias  180110225420

undefined33818759 madrid 09 05 2016 alberto garz n iu y pablo iglesias 180110225420 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Agències

Podem no fa autocríticaPodem de la seva caiguda electoral, però IU sí. Alberto Garzón plantejarà aquest dissabte davant el seu consell polític el "preocupant desgast" de la marca morada i proposarà renegociar l'aliança amb el partit de Pablo Iglesias perquè la federació d'esquerres obtingui "més visibilitat". Considera que les sigles d'IU no han patit la pèrdua de simpatia al mateix nivell que Podem i que aquesta distinció s'ha de traduir en un pacte de socis més equitatiu abans de Setmana Santa. "El nou context obliga a canviar", defensa. 

"L'espai polític d'Units Podem i les confluències s'està estrenyent", en especial la marca morada, segons tots els sondejos, ha vist reduïda la fidelitat dels seus votants fins a situar-se com "la pitjor de totes les grans forces", sosté l'informe que defensarà el líder d'IU davant els seus aquest cap de setmana. Garzón reclama "reaccionar per revertir" la inèrcia de caiguda a totes les enquestes. 

Garzón no comparteix la visió de la direcció de Podem, que nega l'autocrítica. Aquest dimecres el secretari d'organització, Pablo Echenique, ha atribuït a factors externs, com la premsa, el daltabaix a les enquestes. Malgrat les seves declaracions públiques, com va avançar El PERIÓDICO, la direcció podemista està profundament preocupada i s'ha plantejat fins i tot canviar de nom. 

Per Garzón, és un "error" considerar que aquesta tendència és producte "únicament d'errors discursius" o que "és un fenomen inevitable". El d'IU assenyala que s'han comès errors, com la línia política a Catalunya. 

"No hi pot haver ambigüitat" respecte a la qüestió territorial, sinó que s'ha de fer una "aposta meridiana" per una Espanya federal i plurinacional, en què se situïn "les diferències de classe i socials en primer lloc", sosté l'informe. 

Garzón demana obrir "una fase d'esperança". "Al nostre país hi ha un important nínxol de votants d'esquerres que estan desmobilitzats i que hem de tractar d'atraure amb la nostra proposta", destaca el document.  

Del 'botellín' a la punxada

L'aliança de Podem amb IU es va forjar a un mes de la repetició electoral, al famós pacto de los botellines entre Iglesias i Garzón. El pablisme va defensar llavors que la confluència amb l'esquerra tradicional potenciaria la remuntada que els morats havien aconseguit en solitari el 20-D i va imposar la seva tesi a un errejonisme que va evidenciar els seus dubtes amb la famosa expressió "hi ha sumes que resten" però que va acabar acceptant l'optimisme oficialista. 

Notícies relacionades

Després de perdre un milió de vots en la segona convocatòria davant les urnes, es va obrir un tens debat intern. Les files afins a Iglesias, com Juan Carlos Monedero, en van responsabilitzar el director de la campanya, Íñigo Errejón, i van negar que associar-se amb IU hagués resultat un fiasco. El llavors número dos va demanar revisar l'aliança amb IU. Iglesias s'hi va negar.

Després de diversos dies de foc creuatels dos màxims dirigents van imposar una pau forçosapau forçosa al partit i van girar full tan ràpidament com van poder. Podem mai va arribar a fer una anàlisi exhaustiva de les causes que havien propiciat la caiguda, ningú en va assumir la responsabilitat, no hi va haver autocrítica. Després de l'estiu es va anunciar la segona assemblea ciutadana, Vistalegre 2, en una fugida cap endavant que va consolidar Iglesias al capdavant d'un Podem ja sense contrapesos interns.