CRISI AL PARTIT MORAT

Iglesias, tres setmanes de silenci

El líder de Podem evita aparicions públiques en la pitjor crisi del partit morat des del seu naixement

No va comparèixer després del fiasco del 21-D i endarrereix les seves explicacions fins al Consell Ciutadà Estatal d'aquest dissabte

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

¿On és Pablo Iglesias? ¿Per què evita compareixences públiques? ¿Com és possible que faci tres setmanes que no apareix? ¿La seva absència té a veure amb el fet que Podem visqui les seves hores més baixes? Poques respostes per a unes preguntes que sonen cada dia amb més força al Congrés dels Diputats. El cap podemista va celebrar un acte públic per última vegada el 20 de desembre a València, en homenatge a les víctimes del franquisme, i no ha tornat a aparèixer. Ni rodes de premsa, ni agenda pública. Només es comunica a través de les xarxes socials. Ni tan sols va avaluar el fiasco electoral a Catalunya el 21-D.

En el seu equip al·leguen dos motius. A saber: les festes de Nadal, que són un temps per passar en família. I dos, l'informe que està preparant per presentar aquest dissabte a la reunió del Consell Ciutadà Estatal (CCE), que és el màxim òrgan morat entre assemblees. "Està immers en això", ha assegurat la portaveu adjunta parlamentària aquest dijous, Ione Belarra, quan li han preguntat insistentment per una absència del líder que és especialment significativa pels temps convulsos que viu el partit.

Iglesias tampoc ha respost a la reflexió que li demana el líder d'IU, Alberto Garzón, que considera que Podem pateix un "desgast preocupant"  "desgast preocupant"i demana renegociar l'aliança. L'informe que el cap de la federació d'esquerres presentarà davant el seu consell polític dissabte ha sortit a la llum aquest dijous a les vuit del matí. Encara que la portaveu podemista, Irene Montero, tenia una roda de premsa prevista a les deu, no hi ha assistit i ha sigut substituïda per la seva adjunta, Belarra.

Notícies relacionades

Ironies del destí. Dissabte, mentre Garzón expliqui als seus la seva preocupació per l'erosió de Podem, Iglesias compareixerà també davant la seva cúpula a fer la seva pròpia reflexió.

En el seu informe és previsible que Iglesias faci una anàlisi del context polític: com la situació a Catalunya afecta el projecte estatal de Podem, l'evolució del vot de l'esquerra després de la tornada de Pedro Sánchez i el seu suport al 155, i els reptes tàctics del partit el 2018.