Pas al costat

Forcadell renuncia a repetir com a presidenta del Parlament

L'actual diputada electa d'ERC, no obstant, mantindrà el seu escó la pròxima legislatura

zentauroepp41557532 barcelona  11 01 2018 carme forcadell anuncia en el parlamen180111141838

zentauroepp41557532 barcelona 11 01 2018 carme forcadell anuncia en el parlamen180111141838 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

No per esperat deixa de ser significatiu. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha renunciat aquest dijous a repetir mandat al capdavant de la Cambra en la legislatura que començarà, segons va estipular Mariano Rajoy en virtut de l'article 155 de la Constitució, dimecres que ve. "No em postularé per repetir, però no abandono la política", ha explicat al mateix Parlament.

Carme Forcadell està en llibertat sota fiança i va passar la nit del 9 de novembre a la presó. Se la persegueix, com a altres membres de la Mesa, per permetre la votació de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica al ja famós ple del 6 i 7 de setembre.

Advertida que, en virtut de la seva llibertat condicionada, no ha de fer res que pugui ser considerat reincident, Carme Forcadell ha esperat fins a veure quin aspecte té la legislatura per decidir si seguia o no al capdavant de la Mesa.

Número 4 de la llista d'ERC el 21-D, Forcadell se sentia còmoda amb els plans dels republicans que passaven, si haguessin guanyat, per allunyar el focus de la polèmica del Parlament, perquè la feina de declarar la independència ja estava feta, i centrar-se a desenvolupar plans i lleis de caràcter social que en la seva tramitació difícilment podien topar amb el mur de l'Estat.

El triomf de Puigdemont, en la lectura dels partits secessionistes, no obstant, ha engegat a rodar els plans d'ERC i, per extensió, de la fins al dia 17 presidenta del Parlament.

La voluntat irrevocable de Puigdemont de ser investit, sí o sí, promet emocions fortes al Parlament, i tota una papereta per a qui el presideixi. Un càrrec que, via excusa de mantenir l'estatus previ al 155, els postconvergents generosament han endossat a ERC.

No és casual que Forcadell hagi comunicat la seva renúncia després que dimecres els lletrats del Parlament mantinguessin una reunió sobre la reglamentarietat o no d'investir un candidat que és a Bèlgica en el moment del debat d'investidura. La percepció -ja que el dictamen només arribarà quan la nova Mesa, que s'elegirà dimecres, sol·liciti el preceptiu informe- és que aquesta investidura a distància no és possible.

Això significa que si Puigdemont i els partits independentistes volen tirar endavant, el nou president de la Cambra s'haurà d'enfrontar a noves querelles i declaracions davant el Tribunal Suprem. I qui sap si amb la presó. "És desitjable que sigui algú sense processos judicials oberts", ha assenyalat la presidenta de la Cambra com a pista a entesos.

En el seu balanç d'obra, Forcadell ha subratllat, precisament, aquelles de les 26 lleis impulsades per la Cambra en la seva breu presidència que tenien un marcat caràcter social. Com la llei de renda mínima garantida, la de protecció del dret a la vivenda per als col·lectius en risc d'exclusió social, la de reparació jurídica a les víctimes del franquisme i l'agència de protecció social.

Notícies relacionades

"El meu objectiu és que en aquest Parlament no hi hagués censura", ha assenyalat Forcadell, "cosa que fins a l'entrada en vigor del 155 s'ha aconseguit. Hi ha hagut debat obert i amb llibertat. Els membres de la Mesa només hem garantit una cosa tan senzilla com que es pogués parlar amb tota llibertat", ha resumit.

No ens hem doblegat ni hem cedit”, ha seguit abans de qualificar de "fòbia al diàleg" l'actitud de l'Executiu del PP.