CIMERA A L'AMBAIXADA D'ITÀLIA

Urkullu reclama vies legals perquè Euskadi i Catalunya convoquin consultes

El 'lehendakari' fa aquesta petició davant de 25 ambaixadors de països de la Unió Europea

urkullu-embajadores

urkullu-embajadores

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El lehendakariÍñigo Urkullu, ha demanat aquest dimecres davant d'uns 25 ambaixadors de països de la Unió Europea (UE) que s'habilitin "vies legals" perquè Euskadi i Catalunya puguin consultar la ciutadania sobre el seu futur, si així ho decideixen "de manera expressa i clara" les seves institucions parlamentàries.

La reunió ha tingut lloc a la residència de l'ambaixador italià a Madrid i Urkullu ha estat acompanyat per la seva secretària general d'acció exterior, Marian Elorza, i pel director d'Afers Europeus, Mikel Anton.

En aquesta trobada amb la diplomàcia europea, Urkullu ha exigit avançar en el reconeixement juridicopolític de les realitats nacionals basca i catalana i ha considerat necessari que, en l'actual enfrontament territorial, s'iniciï una "nova etapa" basada en la voluntat d'acord i de pacte. El lehendakari ha subratllat que "avançar" en una solució política aconsella assumir aquesta cultura plurinacional i afavorir la defensa de la identitat dels pobles. 

Elogi del concert i de la quota

Encara que la cimera s'ha enfocat sobretot cap a l'economia, Urkullu ha tingut paraules en defensa de l'"ideal d'autogovern" i el reconeixement de la singularitat basca en un nou Estatut. En aquest sentit, ha posat com a exemple l'acord assolit en matèria de Concert Econòmic i Quota, la "clau de volta de l'Autogovern basc".

"Bilateralitat significa que ningú pot imposar la seva posició a l'altra part", ha precisat. A més, ha recordat que aquest sistema concertat de relació bilateral està arrelat en la història ja que es va posar en marxa el 1878 i s'ha mantingut vigent des d'aleshores, "amb la sola excepció de Guipúscoa i Biscaia durant el franquisme". En definitiva, el concert econòmic compta amb el suport del "bloc de constitucionalitat" i l'aval de les institucions europees, ha dit.

Notícies relacionades

A més, el lehendakari ha expressat la vocació "europeista" del PNB i la necessitat d'articular la participació efectiva en la governança europea. "Aquest és l'horitzó del nostre projecte", ha dit.

Aquesta ha sigut la seva quarta reunió amb el cos diplomàtic europeu: la primera, el gener del 2013 (Madrid); la segona, el juny del 2014 (Madrid), i la tercera, al palau Miramar de Donostia/Sant Sebastià el 2016.