NOVA LEGISLATURA

ERC nega un pacte per a la investidura de Puigdemont

L'expresident i Rovira negocien a Brussel·les desbloquejar l'inici de la legislatura i acorden el repartiment de membres de la Mesa

JxCat planteja dues vies per elegir el president: la telemàtica o bé delegar en un altre diputat la lectura del discurs d'investidura

zentauroepp41402683 former catalan president carles puigdemont attends an interv180110091346

zentauroepp41402683 former catalan president carles puigdemont attends an interv180110091346 / ERIC VIDAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, han tancat un acord per constituir la Mesa del Parlament i iniciar la legislatura. No obstant, els republicans neguen haver arribat a un pacte per investir Puigdemont, segons ha confirmat un portaveu del partit a EL PERIÓDICO.

Segons fonts de Junts per Catalunya Esquerra citades per Efe i l'ACN, Puigdemont i Rovira es van reunir ahir a la nit a Brussel·les, on van sopar junts i van desbloquejar l'inici de la legislatura just una setmana abans que se celebri el ple de constitució del Parlament.

Segons JxCat, Puigdemont i Rovira van acordar elegir quatre membres de la Mesa del Parlament repartits a parts iguals entre els dos grups i que ERC es quedi la presidència. Amb aquesta decisió, els comuns es quedarien fora de l'òrgan de govern de la Cambra catalana.

Però, al contrari del que s'havia anunciat aquest dimecres a primera hora, el pacte no inclou la investidura de Puigdemont, ja que queda per tancar quina via s'utilitzaria per elegir el candidat, ja que l'expresident proposa ser investit des de Brussel·les per esquivar l'ordre de detenció que pesa sobre ell si trepitja territori espanyol.

Dues vies

JxCat planteja dues possibles vies: o bé la investidura telemàtica, que es podria fer via Skype, o bé delegar en un altre diputat present al ple la lectura del seu discurs i el seu programa de govern.

ERC ha indicat que els seus serveis jurídics estan estudiant la viabilitat d'aquestes dues propostes i, en paral·lel, els lletrats del Parlament faran aquesta setmana una reunió per fixar una posició consensuada i col·legiada sobre aquestes qüestions.

Notícies relacionades

Un altre serrell encara pendent és com garantir el vot dels diputats electes que segueixin a Brussel·les o a la presó i que no renunciïn a l'acta.

Puigdemont i Rovira s'han vist tres dies abans de la reunió de l'expresident amb els diputats electes de Junts per Catalunya, que també tindrà lloc a Brussel·les i en què està previst que es tanquin els serrells d'un acord que el PDECat, ERC i la CUP haurien de ratificar a les assemblees i les executives d'aquest cap de setmana.