PETICIÓ DE TRASLLAT "URGENT" DE PRESÓ

Junqueras apel·la a les 'regles Mandela' de les Nacions Unides per poder anar al Parlament

La defensa del líder d'ERC recorda al Tribunal Suprem que el seu vot com a diputat és "indelegable"

Forn, Sànchez i Cuixart tornen a declarar aquest dijous davant el jutge Llarena per intentar aconseguir l'excarceració

zentauroepp40785146 catalan deposed regional vice president oriol junqueras arri171214143835 / GABRIEL BOUYS

zentauroepp40785146 catalan deposed regional vice president oriol junqueras arri171214143835
Junqueras sol·licita ser excarcerat per als plens de constitució del Parlament.

/

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La defensa del líder d'ERCOriol Junqueras, apel·la a les 'regles Nelson Mandela' de les Nacions Unides per al tractament dels reclusos preventius de cara a demanar al Tribunal Suprem (TS) "autorització per al trasllat urgent" a una presó catalana. L'exvicepresident de la Generalitat vol aconseguir així permisos per poder anar al Parlament i complir amb les seves responsabilitats com a diputat electe; en concret, durant les sessions de constitució de la Cambra i de la investidura del futur president. Junqueras està internat a la presó madrilenya d'Estremera des del 2 de novembre passat, a uns 650 quilòmetres del Parlament.

El vicepresident cessat sol·licita "permisos de sortida o excarceració" per assistir a les sessions de constitució i d'investidura del Parlament de Catalunya en la seva condició de diputat electe, amb l'argument, d'acord amb les 'regles Mandela', que "els reclusos a l'espera de judici gaudiran de la presumpció d'innocència i hauran de ser tractats conseqüentment amb aquesta presumpció". És per això que, al mantenir els seus drets polítics, com són el de votar o el de ser elegit en un procés electoral, pot "exercir les seves funcions polítiques essencials".

La defensa admet que el trasllat a una presó catalana depèn de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, però entén que ha de comptar amb el vistiplau de l'instructor de la causa per rebel·lió contra Junqueras, el magistrat del Suprem Pablo Llarena. El més habitual és que els presos preventius s'estiguin en una presó pròxima al jutjat on es fa la instrucció del procediment en què estan immersos, però en aquest cas la defensa apel·la a la seva necessitat d'assistir al Parlament per intentar que en el seu cas sigui un altre el criteri.

"Vot indelegable"

L'escrit apel·la a l'article 4.1 del Reglament del Parlament que estableix el "deure d'assistir als debats i votacions del ple" dels diputats. Afegeix que "la persona del diputat és insubstituïble tant formalment i funcionalment com per respecte al dret fonamental del qual la funció legislativa és vehicle: la representació popular". A més, "el seu vot és indelegable", cosa que casa malament amb la pretensió de Junts per Catalunya que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, fugit a Brussel·les, pugui ser investit per via telemàtica o a través d'una altra persona.

"Un diputat electe ha de poder emetre el seu vot i, per tant, participar en el plenari. No fer-ho modificaria l'aritmètica parlamentària i alteraria la voluntat popular que s'expressa a través dels seus representants a les cambres legislatives", sosté en la petició l'exvicepresident català. Tant ell com l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez són diputats electes i són a la presó per ordre del jutge Llarena.

L'escrit, que també recorda que Junqueras té dos fills de 2 i 5 anys d'edat, explica que la seva postulació política "no és tàctica, sinó congruent amb les seves antigues responsabilitats i el seu compromís polític públic", motiu pel qual va concórrer en les llistes d'ERC estant ja pres. Per això, defensa que aquesta circumstància no pot usar-se com a argument per impedir-li assistir als plens.

Com que la Sala Penal del Suprem li va tornar a denegar la llibertat la setmana passada, "l'únic instrument per salvaguardar els drets que assisteixen" Junqueras "és l'autorització per ser traslladat de centre penitenciari i l'atorgament de permisos perquè assisteixi al Parlament", sosté el document.

Novament, davant el jutge

Notícies relacionades

Els que han elegit una altra via per mirar d'aconseguir la posada en llibertat i així poder assistir al Parlament són Forn i Sànchez. Tots dos, i el president d'Òmnium CulturalJordi Cuixart, tornaran aquest dijous a declarar davant el jutge Llarena. A diferència de l'1 de desembre, en aquesta ocasió prestaran una declaració extensa amb què intentaran convèncer el magistrat de com és d'innecessària la seva presó.

Fonts jurídiques van assenyalar que aquesta vegada no se celebrarà una visteta per revisar la seva situació, ja que aquesta possibilitat es va esgotar quan l'alt tribunal va unificar les dues causes obertes per rebel·lió. Ara les defenses han optat per sol·licitar novament la seva excarceració a través de la presentació d'escrits, que seran resolts pel magistrat després de recollir el corresponent informe fiscal.