Sánchez proposa dos impostos a la banca per finançar les pensions

Iglesias l'acusa de copiar una mesura que Podem va portar al programa del 20-D

El secretari general del PSOE anuncia les seves 10 prioritats per "liderar el país des de l'oposició"

zentauroepp41535687 madrid 09 01 2018 pedro s nchez interviene en los desayunos 180109112223

zentauroepp41535687 madrid 09 01 2018 pedro s nchez interviene en los desayunos 180109112223 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

La proposta de Pedro Sán-chez de finançar les pensions mitjançant dos impostos de nova creació –un a les transaccions financeres i un altre d’extraordinari per a la banca– ha sigut molt criticada des de l’àmbit polític i ben rebuda pels sindicats majoritaris CCOO i UGT com a punt de partida per al debat i el consens. Només Podem ha aplaudit la imposició d’una taxa a les entitats financeres perquè coincideix amb una proposta que encara s’ha de debatre al Congrés.

Dilluns la comissió executiva del PSOE va aprovar un document sobre pensions en el qual proposava, entre altres coses, la creació d’una «cistella de nous impostos adreçats de manera finalista i extraordinària a augmentar els ingressos del sistema aproximadament per import de 2.750 milions d’euros cada any». Ahir, en un esmorzar informatiu, el líder socialista va concretar aquests impostos.

«Si hem desemborsat 77.000 milions d’euros per rescatar la banca és just demanar al sistema financer que contribueixi amb 1.000 milions a l’any», quantia que calcula que pot recaptar als bancs. «Si els treballadors van sostenir la banca és just que ara la banca sostingui el sistema públic de pensions», va insistir Pedro Sánchez.

Fonts socialistes van concretar que l’impost a la banca seria més semblant al de societats que al de l’IVA, per evitar que repercuteixi en tots els consumidors sense proporció, és a dir, sense tenir en compte els nivells de renda. Totes les transaccions financeres quedarien gravades amb el 0,1% i els derivats, amb el 0,01%.

Amb l’objectiu de salvaguardar la Seguretat Social, Sánchez proposa derogar la reforma de pensions del PP, aprovada l’any 2013, «que condemna a pèrdues d’entre el 30% i el 40% de la quantia». També ha plantejat la necessitat d’apujar el salari mínim interprofessional (SMI) per tal d’incrementar les bases de cotització i garantir, per tant, les pensions.

CRÍTIQUES POLÍTIQUES / El Govern, el PP i Ciutadans van sortir en tromba a rebutjar la proposta amb arguments en contra de més pressió fiscal. «El que sosté les pensions no són els impostos, que destrueixen ocupació i redueixen el creixement, sinó les aportacions d’empresaris i treballadors», va dir el secretari d’Estat de Pressupostos, Alberto Nadal, per a qui apujar la imposició no és «la millor manera» d’apuntalar el creixement econòmic.

José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans, va advertir al PSOE: «Cal esforçar-se una mica més». «Qualsevol problema que es planteja el PSOE el soluciona creant un nou impostos, i nosaltres creiem que cal esforçar-se una mica més», va insistir.

Pablo Iglesias va assegurar que el PSOE li ha copiat el seus impostos a la banca, que «són una necessitat democràtica, social i econòmica», va escriure al seu compte de Twitter.

OPINIÓ SINDICAL / Fins ara, les propostes més detallades per assegurar els ingressos de la Seguretat Social han partit dels sindicats majoritaris que les van defensar fa un any a la comissió del Pacte de Toledo. En línies generals, estan d’acord que l’Estat aporti més diners al sistema, per a la qual cosa en primer lloc és necessària una reforma fiscal que augmenti la recaptació.

Notícies relacionades

Tant UGT com CCOO donen suport a la necessitat de derogar la reforma de l’any 2013 i dee buscar noves fonts de finançament, com també actuar en el mercat laboral amb més bons llocs de treball i salaris. No obstant, mentre que UGT també fa servir l’expressió cistella d’impostos per finançar les pensions, CCOO tenen dubtes sobre els avantatges d’un impost finalista.

Per a aquest sindicat, el que és important és saber quants diners s’han d’aportar addicionalment i si algunes prestacions no contributives (pensions de viudetat i orfandat, per exemple) poden sortir del sistema, cosa que el sindicat UGT no comparteix.