Debat d'investidura

Conclave dels lletrats del Parlament per la investidura telemàtica

Els serveis jurídics de la Cambra es reuniran per iniciativa pròpia per fixar una postura col·legiada, previsiblement al llarg d'aquesta setmana

parlament

parlament / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La viabilitat o no d'una investidura telemàtica del candidat de JxCat, Carles Puigdemont, sense estar present físicament al Parlament és un dels temes de discussió política més candent dels últims dies. Els serveis jurídics de la Cambra catalana no s'han escapat d'aquest debat i en les últimes setmanes se'ls ha requerit des de diferents sectors sobre aquesta possibilitat. És per això que els lletrats del Parlament tenen previst celebrar una reunió per fixar una posició consensuada i col·legiada sobre aquest aspecte, que molt probablement tindrà lloc aquesta setmana.

Fonts dels serveis jurídics asseguren que l'assumpte és complex i no volen posar la Cambra en una situació compromesa davant un intent d'investidura a distància i amb el candidat a Brussel·les. I per això, els lletrats prefereixen tenir preparat un dictamen sense que, de moment, ningú hagi demanat formalment un informe.

De fet, ara mateix és complicat que els lletrats rebin de manera formal una petició perquè es faci un informe al respecte. Els grups parlamentaris encara no estan constituïts, la Mesa del Parlament està dissolta i l'únic òrgan actiu és la Diputació Permanent, que no té prevista cap reunió. A més, el nou Parlament no tindria cap obligació de seguir els passos marcats per aquest estament transitori.

Tot i així, dilluns ERC ja va dir públicament que la viabilitat o no de la investidura telemàtica de Puigdemont corresponia més a detalls “tècnic jurídics” que “hauran de determinar els lletrats del Parlament”, i des de sectors de C's també avisen que els podrien demanar el seu parer com a experts. És per això que, davant la possibilitat que JxCat mantingui la proposta de la investidura a distància, i que altres partits dubtin de la seva viabilitat, els serveis jurídics volen estar preparats i tenir fixada una posició clara i col·legiada que doni una resposta ràpida.

A punt d'aquí pocs dies

Notícies relacionades

De moment, però, els contactes i els treballs dels lletrats són de manera més informal que oficial, però les reunions es podrien accelerar aquesta setmana per tenir a punt el criteri d'aquí pocs dies. Si, a més, li volguessin donar un caire més formal, els 10 membres s'haurien de reunir amb la Junta de Lletrats, convocats pel secretari general, Xavier Muro, i fins i tot podrien arribar a fer un informe a petició pròpia sobre la investidura telemàtica, si així ho consideressin oportú.

Tant si ho fan així com si simplement fixen una posició sense plasmar-la en un document oficial, el criteri marcat es podria fer públic o mantenir-lo reservat per si la proposta de JxCat es mantingués o altres partits acabessin reclamant un informe després de la constitució del Parlament el dia 17 de gener.