PACTE DE TOLEDO

El PSOE vol una "cistella d'impostos" per pagar les pensions

Els socialistes avancen que no afectaran treballadors ni classe mitjana i que els inclouran en la seva reforma fiscal

Calculen que podrien recaptar 2.750 milions anuals perquè no s'esgoti la guardiola de la Seguretat Social

zentauroepp41525331 madrid  08 01 18  politica  reunion de la ejecutiva federal 180108113314

zentauroepp41525331 madrid 08 01 18 politica reunion de la ejecutiva federal 180108113314

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE proposa crear una nova "cistella d'impostos" per garantir el futur de les pensions a Espanya. Els socialistes no han concretat encara quin tipus de fiscalitat finalista imposarien, però sí que adverteixen que no afectarà ni les rendes baixes ni els segments de renda mitjana de la població. Per eliminació, s'aplicaria a grans empreses i rendes altes, encara que el PSOE ha evitat detallar-ho. 

"No incrementarem la càrrega fiscal dels treballadors i classes mitjanes i fins aquí puc llegir", ha apuntat la secretària de Seguretat Social socialista, Magdalena Valerio. "S'ha de carregar contra els que paguen menys, els que s'escaquegen de pagar i són insolidaris. No carregarem més els que ja estan patint la crisi", ha advertit.

Decidit a impulsar aquest 2018 l'agenda social, el partit líder de l'oposició ha presentat aquest dilluns un primer avanç de la seva aposta per mantenir la guardiola de la Seguretat Social amb fons, després de veure com s'ha anat buidant: quan el PP va arribar a la Moncloa el 2011 hi havia 67.000 milions d'euros als fons per a pensions i ara aquesta xifra a penes arriba als 8.000, lamenten els socialistes.  L'any següent de ser elegit president, Mariano Rajoy va eliminar el límit màxim (3%) per treure de la partida destinada a les pensions.

El PSOE calcula que amb la seva "cistella d'impostos" podria recaptar 2.750 milions d'euros cada any i que això permetria dotar de certa estabilitat un sistema de pensions que no té el futur garantit.

França i Alemanya com a exemples

Notícies relacionades

Valerio ha avançat que la proposta concreta s'inclourà en la reforma fiscal que el seu grup té previst presentar per "pal·liar el dèficit estructural" de la Seguretat Social, probablement al mes de febrer. La dirigent ha recordat que a França el 20% de les pensions es financen a través d'impostos, índex que a Alemanya, ha assenyalat, arriba al 30%. 

Per als socialistes la qüestió és clau ja que en l'actualitat l'Estat ha d'assumir el pagament de 9,5 milions  d'euros de pensions i segons les previsions el 2050 aquesta xifra augmentarà a 15 milions.