LA LEGISLATURA CATALANA

Cs, el PSC i el PP descarten una investidura telemàtica

"El president ha de residir al país", assenyala Iceta

Rivera creu que Puigdemont "viu a Matrix" i el PP ho titlla d'opció "surrealista"

zentauroepp39842789 dilluns  28 agost 2017 14 20   lex recolons  imatge de mique170831192807

zentauroepp39842789 dilluns 28 agost 2017 14 20 lex recolons imatge de mique170831192807

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A '2001: una odissea de l'espai' el doctor Gary Lockwood parla amb la Terra per videoconferència. Ben poc podia es imaginar Stanley Kubrick, quan va rodar aquesta obra mestra el 1968, que 50 anys després es plantejaria que algú pogués ser investit president per aquest invent tecnològic. Al constitucionalisme les investidures telemàtiques li sonen a ciència-ficció, de manera que Ciutadans, el PSC i el PP descarten que Carles Puigdemont pugui ser president de la Generalitat des de Brussel·les. 

"Els que no ens hem pres la pastilla no entenem el seu món, el d'una república que no existeix i que pensa que pot governar per Skype o Whatsapp; el nacionalisme xoca amb el principi de realitat", ha clamat Albert Rivera. Donant per acabat Puigdemont, ha considerat que el líder de Junts per Catalunya "viu a Matrix" i que "forma part del passat".

Miquel Iceta tampoc vol ni sentir a parlar d'aquesta possibilitat. "El president ha de residir al país", cosa que segons ell s'aplica tant a Catalunya com a "Burkina Faso, el Canadà, Itàlia i Polònia". "Creiem que no se n'hauria d'haver anat", ha reflexionat el líder del PSC, que espera que la legislatura catalana "no es vegi hipotecada per procediments". "El vot telemàtic només és per quan un diputat no es pot desplaçar a un ple --ha recordat el primer secretari socialista--. Per a la investidura, el candidat ha de tenir un debat amb la resta de grups parlamentaris. No hi pot haver investidura telemàtica ni president telemàtic ni hologràfic". 

Pel PP la idea que Puigdemont sigui present al Parlament en forma de plasma és una possibilitat "surrealista". "En tots els reglaments s'exigeix la presència de qui serà investit", ha recordat Fernando Martínez Maillo. El coordinador general del PP ja ha avisat que la seva formació recorrerà "el que s'hagi de recórrer" per evitar aquesta possibilitat. I és que, com ha advertit, tant si es força una interpretació del reglament del Parlament com si se n'aprova la reforma per introduir aquesta possibilitat "es cometrà una nova il·legalitat". 

La presidència del Parlament

Notícies relacionades

De cara a la constitució de la Mesa del Parlament, Iceta ha apuntat que no tindrien inconvenient a votar a favor que el diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, fos el nou president de la Cambra catalana. Li ha recomanat, això sí, al partit taronja que parli amb la resta de partits per intentar aplegar els suports necessaris, tenint en compte que els independentistes (tot i tenir vuit diputats entre la presó i Bèlgica) tenen majoria.

Des del PSOE es comença a sospitar que Ciutadans està instal·lat en una nova campanya i que treballa amb la idea d'una repetició electoral a Catalunya. Només des d'aquesta tesi entenen els socialistes els "continus atacs" que el PSC rep d'Inés Arrimadas després de els comicis. "Si un vol formar govern el que no fa és atacar. Si el que fa és atacar, no està en aquesta dinàmica. Potser està atacant el PSC per desgastar-lo pensant en una nova convocatòria", ha suggerit el portaveu de l'Executiva del PSOE, Óscar Puente