INAUGURACIÓ DE L'ANY CASTRENSE

Felip VI posa com a exemple el seu pare per la "lleialtat" a la democràcia

Defensa la Constitució com a "gran pacte de convivència"

Els quatre reis celebren junts la Pasqua Militar per primera vegada des del 2014

undefined41492133 former king of spain juan carlos i  l   his son spain s king180106135951

undefined41492133 former king of spain juan carlos i l his son spain s king180106135951 / GABRIEL BOUYS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

En la primera Pasqua Militar que celebren junts els quatre reis des de l'abdicació, el 2014, Felip VI ha volgut homenatjar la tasca del seu pare en la democràcia i l'ha felicitat pel seu 80 aniversari. Li ha agraït personalment els anys de “servei lleial a Espanya” i l'“exemple” donat al vetllar pel compromís de les Forces Armades amb el règim de llibertat. No és la primera vegada que coincideixen junts en un acte oficial després de la sonada absència del rei emèrit en la celebració dels 40 anys de les eleccions democràtiques al Congrés, però aquesta ocasió, a causa de l'aniversari de Joan Carles I i perquè suposa l'obertura de l'any castrense, té una especial rellevància en els significats.

En el seu discurs al Palau Reial, el Rei ha posat en valor la Constitució, que aquest 2018 compleix 40 anys, com “el gran pacte de convivència entre els espanyols sobre el qual s'assenten els nostres drets i llibertats i el nostre progrés econòmic i social”. No ha fet referència explícita a la possibilitat de reforma de la Carta Magna ni al clima polític a Catalunya.

Sí que ha repassat la tasca de les tropes espanyoles en missions a l'exterior, en suport als 2.500 militars que estan fora del país. Ha subratllat la lluita contra el terrorisme i ha recordat les seves víctimes “amb emoció” per enviar a les seves famílies “l'afecte, el suport i l'admiració de tots”.

Acostament civil i militar

Felip VI ha exposat que la seguretat i la defensa de la nació és una tasca “de tots” i ha demanat l'“acostament i coneixement mutu entre la societat civil i els militars”.

Notícies relacionades

La pluja ha obligat a suspendre la parada militar a la plaça de La Armería. Felip VI hi ha assistit amb l'uniforme de l'Armada i Joan Carles amb el de Terra. La reina Letizia portava un vestit de vellut blau nit, i Sofia, un d'estampat en tons roses i daurats.

També hi han sigut presents el president del Govern, Mariano Rajoy, i la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que ha homenatjat el paper del rei emèrit en l'arribada de la democràcia i ha compromès com a objectiu prioritari la lluita contra els ciberatacs com un "nou camp de batalla". Els acompanyava el titular d'Interior, Juan Ignacio Zoido.