la investidura

Rufián i altres dirigents d'ERC es contradiuen sobre si hi ha "pla B" a Puigdemont

El líder de Demòcrates afirma que la República es farà efectiva sigui amb el president que sigui

També ha criticat que mitjans de comunicació hagin avançat el resultat de la vista de Junqueras. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb molts menys draps calents que alguns dels seus companys a ERC, el diputat republicà Gabriel Rufián ha tornat a llançar aquest dijous un clar avís a Junts per Catalunya i a Carles Puigdemont. "Ho diem amb tot el respecte: no es pot tenir un president per Skype", ha dit el parlamentari a les portes del Tribunal Suprem, on ha anat per mostrar el seu suport a Oriol Junqueras en la seva compareixença davant el jutge Pablo Llarena. Altres dirigents del seu partit, en canvi, prefereixen no especular en públic sobre les alternatives a Puigdemont si aquest no torna a Catalunya i segueixen deixant la pilota a la teulada de JxCat perquè siguin ells els que expliquin com compliran la seva promesa electoral.

Segons Rufián, el pla A d'Esquerra passa per investir Puigdemont per "restituir-lo com a president legítim", però si aquest no torna, "el pla B és Junqueras". Tota una aparent contradicció amb el que ha afirmat minuts abans la seva companya de bancada Ester Capella. En declaracions a RNE, la també diputada al Congrés per ERC ha assegurat: "Nosaltres no tenim un pla B. Puigdemont és el candidat a la presidència de la Generalitat en aquests moments, pel resultat de les eleccions del 21-D". 

Notícies relacionades

"Veurem des del punt de vista jurídic com es pot materialitzar la manera que ell (Puigdemont) pugui assumir el càrrec", ha prosseguit Capella, que tot seguit ha aprofitat per posar pressió a JxCat: "Qui es proposa per al càrrec té la responsabilitat d'explicar com materialitzarà aquesta candidatura".

Per posar més ingredients a la salsa, el líder de Demòcrates i diputat electe per les llistes d'ERC, Antoni Castellà, ha descartat que es puguin repetir les eleccions a Catalunya si Junqueras no surt de la presó o si no hi ha cap acord dels independentistes per proposar candidat a la presidència. També a les portes del Tribunal Suprem, Castellà ha assegurat que "hi ha un pla que passa per sobre de tots, que és fer efectiu el mandat de l'1-O i fer efectiva la república". Segons la seva opinió, una repetició d'eleccions seria "trair la voluntat de la majoria del poble de Catalunya".