Joan Carles compleix 80 anys

El Rei emèrit celebrarà el seu aniversari amb un dinar familiar i dissabte rebrà un homenatge institucional a la Pasqua Militar

La Zarzuela impulsarà durant tot l'any «activitats» per commemorar les vuit dècades de l'excap de l'Estat i de Sofia

undefined7534807 spain s king juan carlos and his son spain s crown prince fe180103165445

undefined7534807 spain s king juan carlos and his son spain s crown prince fe180103165445 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Juan Carlos, el Patró, com li diuen els seus fills, compleix aquest divendres 80 anys. L’excap de l’Estat, bolcat des que va deixar el tron a cuidar-se la salut i disfrutar de la seva afició a la vela i als viatges, celebrarà el seu aniversari amb un dinar familiar. No hi ha prevista cap gran festa, a l’estil de la que van oferir Harald i Sònia de Noruega la primavera passada per als seus també 80 anys. Tampoc s’espera per al 50è aniversari de Felip (el 30 de gener). El delicat moment polític que viu Espanya arran del desafiament sobiranista no convida a fer grans escarafalls, assenyalen fonts de la Casa del Rei. A més a més, a la Zarzuela consideren que, en el cas de Joan Carles, el fet que no regni justifica la decisió. Però aquestes fonts han anunciat que durant els pròxims 12 mesos impulsaran «una sèrie d’iniciatives i activitats públiques» per commemorar l’aniversari de Joan Carles i el de Sofia, que arribarà a les vuit dècades el 2 de novembre.

Després de deixar Joan Carles al marge de la cerimònia al Congrés amb què, el juny passat, es van recordar els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques, la Zarzuela va comunicar a mitjans de desembre que té previst homenatjar el Rei emèrit i Sofía «al llarg del 2018». L’excap de l’Estat va fer saber llavors la seva incomoditat per no haver participat en l’acte a la Cambra baixa malgrat el seu paper clau en la Transició.

Ara, amb motiu dels seus 80 anys, el primer reconeixement públic i institucional arribarà aquest mateix dissabte, durant la Pasqua Militar al Palau Reial. Felip ha convidat per primera vegada a participar-hi Joan Carles i Sofia. Segons fonts oficials, el Monarca, la seva dona, Letizia, i els seus pares seran rebuts a la plaça de l’Armeria per les autoritats civils i militars. Després dels honors (himne nacional i una salva de 21 canonades), el rei Felip (tot sol) passarà revista a una formació de la Guàrdia Rial i tots entraran al palau, on al saló Gasparini saludaran la cúpula de Defensa i les diferents comissions dels Exèrcits, la Guàrdia Civil i  els ordes militars. Ja al saló del Tron, els dos matrimonis i els convidats (unes 150 persones) assistiran als habituals discursos de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i de Felip VI. A l’acabar, els quatre reis oferiran un vi espanyol als assistents a l’acte.

Durant els tres anys i mig que fa que és excap d’Estat, i més enllà del seu malestar per l’absència imposada al Congrés al mes de juny, Joan Carles ha mantingut un perfil baix per no treure protagonisme al seu fill i facilitar la seva consolidació. Després del relleu, els dos matrimonis van trigar gairebé un any a coincidir en un acte públic (cosa que va passar amb la celebració de la primera comunió de la princesa d’Astúries). Més tard, a poc a poc, la Casa del Rei va anar recolzant-se en el Rei emèrit per a algunes missions diplomàtiques de calat, com la firma de la pau a Colòmbia o el funeral de Fidel Castro. 

Notícies relacionades

Joan Carles va abdicar en el pitjor moment del seu regnat, després de conèixer-se la seva amistat amb Corinna Zu Sayn-Wittgenstein arran de l’accident que patir a Botswana i amb el seu gendre, Iñaki Urdangarin, investigat en el cas Nóos. Després de treballar per la reconquista de la democràcia i haver ajudat a la modernització d’Espanya, Joan Carles va veure com en el transcurs d’uns quants anys la institució es convertia en objecte de crítiques i va decidir fer un pas enrere.

Aquest 2018, amb el seu 80è aniversari i també el 40è aniversari de la Constitució, que va ajudar a impulsar, potser Joan Carles vurà reconeguda la seva feina com a patró de la Transició.