Segons el seu advocat

Junqueras demanarà el trasllat a una presó catalana per assistir als plens si no surt de la presó

L'exvicepresident podria així assistir als plens mentre no hi hagi condemna i fins i tot ser investit president

El Tribunal Suprem decideix demà si Oriol Junqueras continua a la presó. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'exvicepresident i diputat electe per ERC, Oriol Junqueras, demanarà ser traslladat a una presó catalana i poder anar als plens del Parlament, fins i tot per ser investit president si finalment no ho és Carles Puigdemont, si després de la seva compareixença de demà al Tribunal Suprem encara continua a la presó.

Així ho ha anunciat avui l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, en una entrevista a Catalunya Ràdio, la vigília de la vista convocada per la sala d'apel·lació del Suprem per decidir si manté o revoca la decisió del magistrat de l'alt tribunal Pablo Llarena, que va avalar la presó provisional que el 2 de novembre va acordar la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

L'advocat de Junqueras ha reconegut que és "incert" el resultat de la vista d'apel·lació de demà, a la qual Junqueras ha demanat estar present i en què la defensa al·legarà que deixar-lo en llibertat no només va en suport dels seus drets personals, sinó dels drets col·lectius, una vegada ha sigut elegit diputat a les eleccions del 21-D.

El pes d'aquest argument és "enorme", ja que el mateix magistrat Llarena va sostenir a la resolució en què va confirmar l'ordre de presó acordada per Lamela que aquesta mesura es podia revisar una vegada passades les eleccions, segons Van den Eynde.

Però, el lletrat ha admès que, malgrat que la sala del Suprem s'ha de guiar per "criteris jurídics", els seus integrants estaran "influïts" pel context polític i social i per les seves circumstàncies personals.

Si la sala d'apel·lació del Suprem no accepta la petició d'excarceració, Junqueras defensarà un "escenari" que sigui compatible amb "l'exercici dels seus drets polítics", amb un trasllat a una presó catalana i amb la petició d'un permís per sortir de la presó per anar als plens del Parlament.

Notícies relacionades

En aquest sentit, l'advocat ha indicat que si Puigdemont, que segueix a Bèlgica, no pot ser investit president i Junqueras és l'elegit, té "dret" a anar al Parlament a la sessió d'investidura i ser nomenat president de la Generalitat.

Per una altra part, el lletrat ha indicat que no li ha plantejat cap recomanació jurídica a la seva clienta Carme Forcadell, que va pagar una fiança de 150.000 euros per sortir de la presó -on va estar una nit-, a l'hora que decideixi si opta o no a repetir com a presidenta del Parlament