El PP pressiona C's per desbancar l'independentisme del Govern

Els conservadors critiquen als taronges que no intentin forjar un govern constitucionalista

jregue32734622 madrid 10 02 2016 politica  el presidente del gobierno en fu180102130629

jregue32734622 madrid 10 02 2016 politica el presidente del gobierno en fu180102130629 / David Castro

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Després d'acusar-los d'instigar la debacle del seu partit en les eleccions del 21-D, el PP es recupera de la derrota molest per la inacció de Ciutadans després de sortir victoriós dels comicis catalans. Els conservadors retreuen als taronges que no hagin intentat formar un govern constitucionalista i els acusen d'haver "tirat la tovallola" tot i haver guanyat en vots i en escons a les urnes. Al capdavall, els recriminen que el seu únic front sigui aconseguir la presidència del Parlament i no la de la Generalitat.

Però Ciutadans prefereix no arriscar-se, ja que sap que la d'Inés Arrimadas seria una investidura fallida encara que aconseguissin el controvertit suport dels comuns (amb ells arribarien als 65 escons, encara els en faltarien 3 per obtenir la majoria). Per això, no han iniciat cap ronda de contactes amb els seus potencials socis, cosa que regira el PP.

Dubtes sobre la majoria independentista

Aquest dimarts els dards els han llançat el portaveu del partit al Senat, José Manuel Barreiro, i el president del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández. El primer els ha instat a "moure fitxa" i a "assumir les seves responsabilitats" fruit dels resultats electorals ja que considera que tenen l'"obligació" de formar govern. "No es pot tenir un discurs i després actuar de forma diferent", els ha criticat en una entrevista a RNE.

Barreiro dubta que els independentistes arribin a un acord per crear un nou Executiu, ha argumentat que "no n'hi ha certesa" tot i la seva majoria en suma d'escons, i ha demanat als taronges que "no esgotin cap possibilitat" perquè es podria abocar els catalans a una repetició d'eleccions, cosa que descarta com a "alternativa més favorable per aconseguir la normalitat".

Per una altra banda, Fernández els ha advertit en roda de premsa que "no poden renunciar a res" i ha assegurat, igual que Barreiro, que veu divergències importants entre els independentistes per arribar a un pacte, fet que dibuixaria una finestra d'oportunitat que creu que haurien d'aprofitar els constitucionalistes.

El coordinador general del PPFernando Martínez Maíllo, ja va cridar Ciutadans a "creure's que han guanyat les eleccions" i els va exigir que intentessin forjar una majoria amb possibilitats de desplaçar els independentistes del timó de l'Executiu.

"Sumen el que sumen"

Notícies relacionades

Però tot i les insistències, la formació taronja s'escuda en el fet que el PP i el PSC "no sumen". El número tres de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, ha assenyalat en una entrevista a El Español que les responsabilitats s'han de buscar "en aquells que no han sabut transmetre el valor de la llei i s'han quedat amb quatre diputats". A més, ha furgat en la derrota electoral dels populars, i ha sentenciat que li sembla "bastant significatiu" que "en una comunitat on es lluita per la Constitució, el partit que governa Espanya s'hagi quedat al grup mixt". 

El portaveu de Ciutadans en la legislatura anterior, Carlos Carrizosa, ha optat per esquivar les acusacions en una entrevista a La Sexta i ha assegurat que la seva formació "no ha tirat la tovallola" i que podria formar govern si els independentistes "fracassen" en les seves negociacions. "És esperar i veure", ha rematat, i ha parafrasejat el que va dir el secretari general de la formació, José Manuel Villegas, que va insistir que "no renuncien a res" però va deixar clar que "s'ha de formar govern amb forces constitucionalistes que sumen el que sumen".