Escenari postelectoral

Els independentistes negocien a Brussel·les la nova Mesa del Parlament

Junts per Catalunya i ERC mantenen contactes a l'espera de la decisió de Puigdemont

Els republicans veuen difícil que l'expresident compleixi la seva promesa de tornar a Catalunya

zentauroepp41342214 la presidenta del parlament i n mero 4 de la llista d erc pe171217123903

zentauroepp41342214 la presidenta del parlament i n mero 4 de la llista d erc pe171217123903 / Rafa Garrido

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Esquerra Republicana ha decidit encreuar els braços a l'espera que Carles Puigdemont compleixi la seva promesa de tornar a Catalunya (o no). Amb els resultats de les eleccions a la mà, Junts per Catalunya manté per un estret marge l'hegemonia dins del camp de l'independentisme, encara que els republicans creuen que l'expresident de la Generalitat tindrà difícil consumar un retorn que es va convertir en el principal argument de la seva campanya.

ERC no té la intenció d'ajudar Puigdemont a sortir del seu laberint, però el bloc independentista ja està negociant els objectius secundaris, com la Mesa del Parlament. El portaveu del partit, Sergi Sabrià, ha instat aquest dimarts JxCat a aclarir "com farà efectiva" la seva promesa de tornar. De moment, almenys oficialment, l'expresident segueix sent l'únic candidat independentista a la investidura, tot i que Sabrià ha advertit als fins ara socis que "no serà senzill" que les seves intencions es compleixin.

"Treballem només amb l'opció de Puigdemont, que és la que ens proposen, i no té sentit parlar de segones opcions", ha assegurat el portaveu d'ERC en una entrevista a RAC-1. Però també ha afirmat que no es plantegen que un desacord provoqui una repetició electoral.

Negociacions en tres àmbits

A Junts per Catalunya, i també al PDECat, són optimistes. Fonts d'aquest entorn asseguren que les negociacions s'han dividit en tres àmbits: la Mesa del Parlament, la investidura i la negociació del nou Govern. De moment es parla de l'òrgan rector de la Cambra catalana. "S'està negociant a Brussel·les i a Barcelona", asseguren. Els postconvergents creuen que l'opció que Carme Forcadell repeteixi com a presidenta del Parlament és cada dia més llunyana, si bé subratllen que en tot cas l'última paraula serà seva. 

L'objectiu oficial dels contactes que JxCat manté "de forma permanent amb ERC i la CUP" és el de "garantir el compliment del resultat electoral del 21-D" i "revertir" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. "Això ha d'implicar l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats amb seguretat i garanties perquè puguin exercir els seus drets polítics", insisteixen aquestes fonts, en una mostra que la candidatura de Puigdemont no està disposada a renunciar als arguments que van afavorir la seva remuntada durant la campanya, tot i que no expliquin com evitarien que l'expresident sigui detingut tan bon punt travessi la frontera.

Tot i l'escepticisme d'ERC, altres veus del PDECat apunten a solucions "imaginatives" per intentar la investidura de Puigdemont, sigui mitjançant una modificació del reglament de la Cambra o sigui per alguna altra via. Asseguren que l'entorn de l'expresident no tem "forçar escenaris de xoc" amb l'Estat, perquè de moment l'estratègia els ha donat fruits.

Calendari atapeït

Notícies relacionades

El que el bloc independentista té clar, en aquesta fase inicial de les converses, és que han de preservar la majoria a les institucions del Parlament. I això significa que la petició de Ciutadans que se'ls tingui en compte com a força més votada el 21-D no serà atesa. Però aquest dimarts, el número dos de C's en les eleccions, Carlos Carrizosa, assegurava que no han "tirat la tovallola", i que intentaran formar Govern si Junts per Catalunya i ERC no aconsegueixen finalment cap acord.

En qualsevol cas, l'atapeït calendari fa urgent la presa de decisions. A l'espera del que passi dijous amb la declaració davant el Tribunal Suprem d'Oriol Junqueras, els partits ja saben que el 17 de gener es constituirà el nou Parlament, i que el 31 de gener és la data límit per a la celebració del debat d'investidura del nou president.