El socialisme espanyol dona suport a Iceta

El PSOE veu en el dirigent el líder que el PSC necessita perquè ha evitat el 'sorpasso' dels comuns

El primer secretari dels socialistes catalans ha tingut sang freda i enteresa per recolzar el 155

zentauroepp41395023 rueda prensa iceta y pedro sanchez foto danny caminal171222141119

zentauroepp41395023 rueda prensa iceta y pedro sanchez foto danny caminal171222141119

3
Es llegeix en minuts
José Antonio Zarzalejos
José Antonio Zarzalejos

Periodista

ver +

A Ferraz reconeixen que en la campanya del 21-D de Miquel Iceta hi va haver una fallada i un error de diagnòstic. La fallada va consistir en una inoportuna petició d’indult per als dirigents secessionistes que ni tan sols estan processats en la causa especial oberta a la Sala Segona del Tribunal Suprem (TS) i que instrueix el magistrat Pablo Llarena. L’error va tenir a veure amb una apreciació de l’estat anímic de la societat catalana que es va confondre. No volia, veient els resultats, ni transversalitat ni consens. I no ho volien ni els independentistes ni els constitucionalistes. Iceta va incorporar l’exdirigent d’Unió Ramon Espadaler, per conformar una opció-refugi per al catalanisme residual. La sorpresa va consistir en el fet que del catalanisme no en queden ni els vestigis. El resultat: un escó addicional (17) i 40.000 vots més que el 27-S del 2015. Les expectatives no es van complir. No obstant, el PSOE dona suport a Iceta sense fissures, ara, quan comença el compte enrere de la constitució del Parlament, l’elecció del seu president/a i les negociacions per a la possible investidura del president de la Generalitat.

ARRIMADAS, DIFUMINADA / Segons membres de la direcció del PSOE, es considera que Iceta «ha liderat de fet l’oposició a Catalunya durant els dos últims anys» en detriment de la tasca d’Inés Arrimadas, que ha quedat en aquest temps més difuminada. Igualment, estimen que el PSC ha trobat en Iceta un líder quan, a propòsit de l’eclosió de l’independentisme fins i tot a les files del socialisme, el partit es va desmanegar amb fugues d’una importància «espectacular». A més a més, Iceta va cosir l’esquinç entre el PSC i el PSOE amb Javier Fernández, president de la gestora en el temps d’interinitat entre la destitució de Pedro Sánchez i la seva reelecció com a secretari general a les primàries del mes de maig passat, al firmar l’octubre del 2016 el nou protocol de la federació entre els dos partits.

Els socialistes van superar la intencionada ruptura preelectoral de la coalició amb Colau que es va girar contra Domènech

Però el mèrit especial que Ferraz atribueix a Iceta ha sigut el de diluir la possibilitat que els comuns aconseguissin el sorpasso sobre el PSC. Al PSOE no s’oblida que tant a les eleccions generals del 20-D com a les del 26-J la plataforma d’Ada Colau i Podem va ser la primera força política, situant el socialisme català en una tessitura de màxim risc. El 21-D, no obstant, amb la lleugera remuntada del PSC i la recessió de Catalunya en Comú-Podem, amb Xavier Domènech al capdavant, que es va quedar en vuit escons, perdent-ne tres respecte del 2015, ha aclarit la situació: el PSC es desenganxa dels comuns i morats, malgrat l’operació de l’alcaldessa de Barcelona de trencar la coalició amb els socialistes el mes de novembre passat amb una intencionalitat electoral lesiva i que els comuns no van capitalitzar.

Notícies relacionades

L’ABSÈNCIA DE SUSANA DÍAZ / Al quarter general del PSOE es resta qualsevol importància a l’absència de Susana Díaz a la campanya catalana del 21-D: «Ella es va avançar i va dir que no hi aniria, però Iceta estava disposat a convidar-la». «No estem segurs que la Susana ens hagués sumat res al que vam obtenir», afegeixen. Consideren que les paraules de Juan Carlos Rodríguez Ibarra –expresident d’Extremadura– demanant la ruptura amb el PSC no tenen cap rellevància, i destaquen, en canvi, que Guillermo Fernández Vara, actual president d’aquesta comunitat, va participar activament en la campanya. «Potser va sobrar [Miquel Ángel] Revilla» –el president de Cantàbria–, suposen alguns dirigents socialistes que consideren el personatge un «excèntric».

En aquestes circumstàncies, Iceta s’ha consolidat malgrat que els resultats del 21-D estiguessin per sota de les expectatives. «Ha demostrat lideratge, formula un discurs que acabarà penetrant, és un bon parlamentari i té ben cohesionat el PSC». Destaquen, en fi, que fa falta molta sang freda perquè Iceta hagi sostingut el consens dels socialistes catalans al voltant de les mesures del 155. «Era políticament molt costós i ho ha aconseguit. ¿Algú es pot imaginar Núria Parlon en el paper d’Iceta?». Per totes aquestes raons, no hi ha ni el més mínim malestar a Ferraz amb el líder del PSC, la continuïtat del qual no s’ha posat en dubte en cap moment. Té tot el suport del socialisme espanyol.