DISCURSOS DE CAP D'ANY

Presidents autonòmics critiquen amb duresa el procés

Els màxims responsables de Galícia, Astúries, Extremadura i Castella-la Manxa se sumen al d'Aragó

Els dirigents llancen retrets contra els independentistes i adverteixen sobre el nou model de finançament

zentauroepp41443481 graf3487  m rida  31 12 2017   fotograf a facilitada por la 180101162431

zentauroepp41443481 graf3487 m rida 31 12 2017 fotograf a facilitada por la 180101162431

1
Es llegeix en minuts
ACN

Els discursos de cap d'any dels presidents autonòmics han estat marcats pels retrets al procés. Així ho han fet els presidents d'AragóGalíciaAstúriesExtremadura i Castella-la Manxa, amb la mirada fixada a més en la negociació del nou model de finançament. En canvi, la presidenta d'AndalusiaSusana Díaz (PSOE), ha tingut paraules més amables per a Catalunya enviant un missatge d'"afecte i amistat". 

Un dels més durs, a part del president d'Aragó, Javier Lambán, que ha fet exhibició del retorn de les obres d'art al monestir de Sixena, ha sigut el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo (PP), que ha demanat directament "conseqüències polítiques" pel procés independentista, a part de les "conseqüències jurídiques inevitables". També ha reclamat que el nou sistema de finançament no beneficiï especialment Catalunya. "La deslleialtat no es pot premiar amb finançaments a mida o projectes que no garanteixen el respecte a la llei", ha afirmat Feijóo.

En joc el finançament

El president de Castella-la ManxaEmiliano García-Page (PSOE), per la seva banda, també s'ha mostrat dur amb l'independentisme i ha assegurat que no es mantindrà al marge de la situació política a Catalunya perquè, segons ha dit, hi ha en joc el finançament de la seva comunitat autònoma: "No veuré com una cosa aliena el que passa a Catalunya. Hi ha en joc els nostres drets, la nostra sanitat, la nostra educació, el nostre finançament. Que ningú s'enganyi, a tots ens hi va en el debat nacional ".

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el president d'Astúries, també socialista, Javier Fernández, ha recordat que hi ha molt en joc en el nou sistema de finançament com els diners per a hospitals i escoles. I ha avisat que la seva posició és "molt clara": rebutjar els "privilegis" que reclamen alguns territoris.

Des d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara (PSOE), ha volgut agrair la feina de la Policia i la Guàrdia Civil en un any "complex" per a Espanya per "l'intent de sedició d'alguns polítics de Catalunya".