LA TORTUOSA INVESTIDURA

Puigdemont emplaça Rajoy a negociar però evita aclarir si tornarà a Catalunya

L'expresident difon des de Brussel·les un missatge "institucional" de Cap d'Any

Junts per Catalunya descarta investir Junqueras a l'espera de la decisió de l'expresident

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha exigit aquest dissabte al president del Govern, Mariano Rajoy, que "reconegui" els resultats de les eleccions catalanes del 21-D i "comenci a negociar políticament amb el Govern legítim de Catalunya". Puigdemont ha publicat als seus comptes de xarxes socials un discurs amb motiu del Cap d'Any, difós des de Bèlgica a través de les xarxes socials, en què llueix un llaç groc en "suport als presos polítics" i on es veu una bandera catalana i una altra de la UE.

Puigdemont ha reclamat "com a president" al Govern espanyol "i als que el recolzen" que "rectifiquin el que ja no funciona, que reparin el perjudici causat i que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís dels catalans". En la seva al·locució, Puigdemont no ha donat pistes sobre les negociacions per a la conformació d'un govern de coalició de perfil nacionalista ni sobre si preveu tornar a Catalunya.

Pendents de l'expresident

L'independentisme segueix pendent de la decisió de Carles Puigdemont de tornar o no de Bèlgica per intentar ser investit com a president. De moment, Junts per Catalunya no deixa d'insistir diàriament que no preveu cap altre escenari que no sigui investir Puigdemont.

La cap de campanya i diputada electa de JxCat, Elsa Artadi, ha rebutjat qualsevol opció alternativa a Puigdemont, fins i tot la d'investir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, actualment a la presó d'Estremera. "De president de la Generalitat ja en tenim un, el resultat de les eleccions és molt clar i reflecteix una cosa que vam veure durant tota la campanya: que Puigdemont tenia més suport de l'electorat per seguir sent president", ha justificat Artadi en una entrevista a RAC1.

Segons la dirigent postconvergent, "pensar en una altra opció és tornar al marc mental que Mariano Rajoy pot canviar el president" i que el Parlament no pot implementar la voluntat dels catalans a les urnes, cosa que veu com una anomalia. Artadi ha defensat que Junqueras segueix sent el vicepresident del Govern i que JxCat no té "cap voluntat de proposar a ningú que no sigui Junqueras" per a la futura vicepresidència.

Pendents del Suprem

Notícies relacionades

No obstant, Artadi ha reconegut que en funció del que passi el dijous 4 de gener, quan Junqueras ha de declarar davant el Tribunal Suprem, "es prendran unes decisions o unes altres", però ha advertit que seria "deshonest" canviar ara de posició respecte a qui ha de ser el president. Segons el seu parer, el reglament del Parlament dona marge per fer possible la investidura i que la Mesa de la Cambra haurà de decidir la fórmula, però ha postil·lat: "La forma és el que menys importa, no fer-ho tindria unes conseqüències molt greus".

Preguntada per les paraules del president del Govern de Mariano Rajoy, que divendres va dir que no es pot presidir Catalunya des de l'estranger, Artadi ha respost que l'objectiu de JxCat és que Puigdemont governi des del Palau de la Generalitat, per a la qual cosa ha demanat al Govern central que aixequi l'aplicació del 155.