CESSAMENT AL BOE

Interior relleva per sorpresa el cap antiterrorista de la Policia Nacional

Enrique Barón ocupava el càrrec de cap de la Comissaria General d'Informació des del gener del 2012, quan va ser nomenat per Jorge Fernández Díaz

zentauroepp40952529 graf1006  madrid  15 11 2017  el ministro del interior  juan171115104320

zentauroepp40952529 graf1006 madrid 15 11 2017 el ministro del interior juan171115104320 / Zipi

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de l'Interior ha cessat per sorpresa Enrique Barón Castaño com a màxim responsable de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, després que el Ministeri de l'Interior posés en marxa fa poc més d'un mes les quatre noves direccions centrals, entre elles la d'Informació, Investigació i Ciberdelinqüència.

De fet, fonts policials emmarquen aquest relleu en la creació d'aquesta nova direcció central, que situa per sobre de la comissaria general d'Informació.

És, per tant, la primera decisió rellevant que adopta el màxim responsable d'aquesta direccó central, el comissari principal Juan Carlos Ortiz Argüelles, encara que no serà l'única, ja que nomenarà un substitut de Barón.

Segons publica avui el BOE, el cessament d'Enrique Barón el firma el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, a proposta del director general de la Policia, Germán López Iglesias, i amb l'informe favorable del secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto.

Enrique Barón va ser designat comissari general d'Informació, un dels càrrecs més rellevants dins de la cúpula per ser el màxim responsable de la lluita antiterrorista en aquest cos, el gener del 2012 per l'anterior ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que va rellevar tots els alts comandaments.

Lluita contra el terrorisme

Barón, de 57 anys, era fins ara màxim cap de la lluita antiterrorista a la Policia, on va arribar després de passar per les direccions superiors del País Basc i Madrid. La seva dilatada trajectòria inclou rellevants operacions contra ETA i, després de l'atemptat a Madrid de l'11 de març del 2004, el terrorisme de caràcter gihadista.

Comissari principal des del maig del 2009, el seu primer càrrec de responsabilitat va ser com a cap de la Brigada Provincial de Seguretat Ciutadana de Navarra el 1996, on va haver de fer front a una de les èpoques més dures de lakale borroka.

Notícies relacionades

Fins al gener del 1999 va ocupar el càrrec de cap de la Brigada Provincial d'Informació de Navarra, i d'aquí va passar a ser cap superior del País Basc. Va ocupar aquest càrrec fins al setembre del 2005. En aquest període va ser peça clau en les successives desarticulacions dels comandosDonosti, Vizcaya i Araba, així com en les actuacions judicials contra l'entramat polític, juvenil i financer d'ETA.

Va ser cap superior de la Policia de Madrid entre el setembre del 2005 i el juny del 2008, any en què va agafar les regnes de la Direcció General de Seguretat i Interior de la Comunitat de Madrid, governada llavors per Esperanza Aguirre. Ja era comissari general d'Informació en l'etapa de Jorge Fernández Díaz de ministre de l'Interior quan va declarar a la comissió d'investigació de l'Assemblea en el conegut com a cas espies, que va afectar dirigents del PP madrileny.