Ciutadans reclama la presidència del Parlament com a partit més votat

Carrizosa qualifica d'"invent" la possibilitat d'investir Puigdemont per via telemàtica

JxCat no veu viable l'opció de Xavier Domènech per presidir la Cambra, que ERC no descarta

zentauroepp41201363 granollers 05 12 2017 pol tica campa a electoral elecciones 171205203126

zentauroepp41201363 granollers 05 12 2017 pol tica campa a electoral elecciones 171205203126 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

Tenint sempre en compte l’enorme interrogant que genera l’eventual retorn, o no, de Carles Puigdemont de Bèlgica per intentar optar a la investidura i repetir com a president, els contactes, negociacions i propostes dels partits se centren d’entrada en la composició de la Mesa del Parlament. Segons la lògica de Junts per Catalunya (JxCat) i d’ERC, hauria de preservar-se al màxim la composició que tenia el màxim òrgan parlamentari abans de la interrupció per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que va dissoldre la Cambra catalana i va destituir el Govern. Però la possibilitat que Carme Forcadell repeteixi al capdavant de la institució és remota, donada la seva situació processal. Així, apareixen altres opcions, i entre elles, la reivindicació de Ciutadans, la força que va aconseguir més vots i escons el 21-D, de presidir el Parlament.

El seu portaveu a la Cambra durant la passada legislatura, Carlos Carrizosa, va verbalitzar ahir la reclamació. En declaracions a Catalunya Ràdio, va argumentar que, tenint en compte que el seu partit no pot formar Govern bàsicament per una qüestió d’aritmètica, «el més democràtic és que el president del Parlament sigui de Ciutadans».

ESPEJO-SAAVEDRA, CANDIDAT

Després de recordar que al seu partit li correspon tenir dos llocs a la Mesa (dos més serien per a ERC, dos per a JxCat i un per al PSC), va explicar que ja han realitzat els primers contactes sobre la qüestió, sense entrar encara en la fase de negociació, i que encara no han aprofundit en possibles noms per presidir la Cambra.

Després d’assegurar que no li faria il·lusió ocupar aquest càrrec, al preguntar-li sobre la possibilitat que l’assumeixi José María Espejo-Saavedra, membre de la Mesa en la passada legislatura, va afirmar que «si arribés el cas» podria fer-ho «excepcionalment bé perquè és una persona absolutament capacitada».

EVITAR EL «SEGREST»

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va explicar que la decisió d’apostar per la presidència del Parlament obeeix a la necessiteu d’evitar que els grups separatistes vulguin tornar-se a apoderar del càrrec després d’haver «segrestat» la Mesa en l’anterior legislatura.

Per una altra part, aquests dies també ha sorgit la hipòtesi que el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech –que va tenir només vuit escons en les eleccions del 21-D– presideixi la Cambra catalana. És una hipòtesi que a ERC no es descarta, però que fonts de JxCat no consideren ara per ara viable. Entre altres qüestions, aquesta possibilitat faria anar en orris la majoria independentista a la Mesa.

El criteri de Junts per Catalunya, oficialment, segueix passant perquè el Parlament i el Govern s’assemblin tant com sigui possible als que hi havia abans del 155. Això significa que Forcadell hauria de fer el pas de repetir com a presidenta de la Cambra. I que Puigdemont exercís de president. No obstant, en aquest últim cas, tant al PDECat com a JxCat hi ha seriosos dubtes de la viabilitat de l’operació retorn de Puigdemont. 

RECOLLIDA D’ACTES

Notícies relacionades

Una altra decisió que hauran de prendre tard o d’hora tant ERC com JxCat és si els vuit diputats electes que no poden exercir el vot al Parlament, perquè són a la presó o bé a Bèlgica, cedeixen el seu escó, per garantir així la majoria independentista.

I després queda un cap per lligar: si es dona un cop de mà a la CUP o no. Es tractaria de cedir-li un diputat perquè pogués formar grup parlamentari propi. El diputat al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián va afirmar ahir que, si depengués d’ell, el seu partit cediria aquest escó als anticapitalistes.