RECURS

La Diputació Permanent del Parlament decideix aquest dimecres si porta el 155 al TC

JxSí i la CUP no tenen majoria, per la qual cosa hauran de convèncer un representant de C's, PSC, Catalunya Sí que es Pot o PP

zentauroepp40929326 imatge de la reuni  de representants parlamentaris a la dipu171113104553

zentauroepp40929326 imatge de la reuni de representants parlamentaris a la dipu171113104553 / Nuria Julia

1
Es llegeix en minuts

La Diputació Permanent del Parlament decidirà aquest dimecres si presenta un recurs davant el Tribunal Constitucional en contra de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. El més probable és que acabi prosperant, ja que encara que Junts pel Sí i la CUP no tenen majoria en aquest òrgan, poden comptar amb el suport dels representants de Catalunya Sí que es Pot a la Diputació Permanent (Lluís Rabell i Marta Ribas).

JxSí, coalició en la qual en la passada legislatura es van integrar PDECat i ERC, va demanar al novembre un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el 155 i l'òrgan consultiu de la Generalitat va decidir que era susceptible de ser recorregut perquè, per exemple, va sostenir que el cessament del Govern de la Generalitat que va imposar el Govern central no era una "mesura necessària o indispensable".

Després de conèixer-se el dictamen, JxSí va decidir demanar la convocatòria d'aquesta Diputació Permanent, l'òrgan que vetlla pels poders de la Csmnra en el període entre sessions o quan s'ha dissolt el Parlament, i que és el que tindrà l'última paraula sobre si es presenta el recurs a l'alt tribunal.

Baixa de la CUP sense cobrir

La composició de la Diputació Permanent encara és la de la legislatura que s'acaba, on Junts pel Sí i la CUP tenen una majoria de 72 diputats, i no la composició resultant de les eleccions del 21-D. I tot i que els dos grups tenien majoria en el ple, no la tenen en aquest òrgan, ja que als cupaires no van substituir Eulàlia Reguant quan va deixar l'escó.

Notícies relacionades

Això comporta que Junts pel Sí i la CUP hauran de convèncer un dels diputats de Ciutadans, PSC, PP o Catalunya Sí que es Pot perquè el recurs al Tribunal Constitucional prosperi.

Hi ha forces no independentistes que també s'han oposat al 155 com En Comú Podem al Congrés, que ja ha presentat un recurs propi davant el TC sobre aquest article de la Constitució.