Rajoy vol que Albiol aguanti fins que hi hagi Govern

El PP no vol precipitar-se per si els independentistes no arriben a un pacte o el Suprem dificulta la investidura

"S'ha de ser prudents", assenyalen en la direcció conservadora, on no es descarta una repetició electoral

undefined41371064 girona  girona  politica  mariano rajoy i xavier garcia albi171226183109

undefined41371064 girona girona politica mariano rajoy i xavier garcia albi171226183109 / Jordi Ribot Punti ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Gemma Robles

Ni els populars més pessimistes esperaven un resultat com el del 21-D. Tampoc entrava en les càbales de Xavier García Albiol, i encara menys en les de la direcció del Partit Popular, que ja estudiava les possibilitats que el seu candidat a la Generalitat fes doblet i el 2019 es tornés a presentar com a aspirant a l’alcaldia de Badalona. Però després d’obtenir únicament tres escons a les urnes (arribaria in extremis un quart diputat a Tarragona gràcies al vot a l’exterior), Albiol va posar el seu càrrec a disposició del seu cap. «No et precipitis», li va aconsellar Mariano Rajoy.

Albiol va trepitjar llavors el fre. Davant la premsa, va assenyalar divendres que «el més fàcil» hauria sigut abandonar, però que ell aniria fent els passos pertinents en cada moment, suggerint una marxa en diferit. Segons ha pogut confirmar aquest diari, la direcció popular li ha sol·licitat que aguanti fins que hi hagi nou Govern o es convoquin noves eleccions, opció que segons el Partit Popular segueix sent factible.

Diverses incògnites 

Les fonts consultades insisteixen que la decisió última és del mateix president del Partit Popular català, però que resultaria «poc responsable» prendre mesures internes  mentre s’intenta formar govern. «Cal ser prudents», afegeixen, recalcant que hi ha unes quantes incògnites lligades al criteri dels tribunals i que convé «no descartar res», tampoc la repetició de comicis autonòmics per la impossibilitat d’arribar a acords d’investidura.

Els detalls de l’elecció del futur president no dependran únicament dels pactes a què arribin als despatxos els partits catalans. També hi tindrà molt a dir el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Com a instructor de la causa oberta per rebel·lió contra diversos alts càrrecs de l’independentisme, és l’únic que pot concedir o no permisos als parlamentaris electes que són a la presó (Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn) si sol·liciten anar a votar en un ple d’investidura.

Notícies relacionades

A més, si tornés a Espanya Carles Puigdemont (a priori el candidat amb més possibilitats), podria ser detingut, com els altres quatre polítics que l’acompanyen en la seva aventura belga: Clara Ponsatí, Lluís Puig, Antoni Comín i Meritxell Serret. En aquest context, tant Puigdemont com la resta de la comitiva haurien de sol·licitar també permís a Llarena per ser al Parlament el dia de la investidura. Això sense aprofundir en la situació processal en què puguin quedar diputades com Marta Rovira, d’ERC, imputada pel Suprem i pendent de declaració després de les festes de Nadal.

En aquestes circumstàncies, l’equip de Rajoy no dona per fet què passarà a Catalunya i, per tant, no vol renovar encara el Partit Popular català, ja que emmarca la possible assumpció de responsabilitats en l’àmbit estrictament autonòmic al·legant que «Rajoy no s’examinava» el 21-D, com va dir dilluns a la SER el popular Fernando Martínez-Maillo.