El Rei demana respecte a la pluralitat per recuperar la convivència

Felip VI avisa del risc de tornar a «excloure» part de la societat catalana

Afirma que Espanya «ha d'il·lusionar» i que cal seguir «actualitzant-la»

Felip VI sobre Catalunya: ’El camí no pot portar de nou a l’enfrontament i l’exclusió’. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

En el tradicional missatge nadalenc, el rei Felip VI va cridar a desterrar l’«exclusió» de Catalunya i va demanar respecte a la pluralitat perquè la societat «recuperi la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu».

El Monarca va iniciar la seva al·locució, gravada al Saló d’Audiències de la Zarzuela, admetent que el 2017 ha sigut «un any difícil» per a la vida en comú dels espanyols, «sobretot per la situació a Catalunya», a la qual es va referir de manera àmplia i directa.

En els seus primers minuts, el Rei va animar a treure pit per tot el que s’ha aconseguit en aquests 40 anys de democràcia, en què segons ell s’ha construït una Espanya «oberta», que respecta les «diferències», la «pluralitat» i la «diversitat», amb un esperit «integrador». «S’ha de reconèixer que no tot han sigut encerts; que persisteixen situacions difícils i complexes que cal corregir, i que requereixen d’un compromís de tota la societat per superar-les», va admetre abans d’assenyalar que és necessari seguir construint aquesta Espanya «que ha d’il·lusionar», «millorant-la, actualitzant-la».

EL NOU PARLAMENT

El cap de l’Estat, que el 3 d’octubre, dos dies després del referèndum independentista, va prendre la paraula per demanar a l’Estat que assegurés l’«ordre constitucional» davant la «deslleialtat» de la Generalitat, va defensar la maduresa de la democràcia espanyola, en què qualsevol ciutadà pot defensar les seves idees «lliurement i democràticament», però no imposar-les «davant els drets dels altres». Quan això passa, va avisar el Monarca, la convivència «es deteriora i després es fa inviable».

Va ser en aquest context quan el cap de l’Estat es va referir directament a les eleccions al Parlament de dijous passat, on va tornar a sortir una majoria independentista en escons i no en vots. Els seus representants, va afirmar, han d’afrontar ara «els problemes que afecten tots els catalans, respectant la pluralitat i pensant amb responsabilitat en el bé comú de tots».

El cap de l’Estat va assegurar que el nou camí que ara s’obre «no pot tornar a portar a l’enfrontament o a l’exclusió», perquè generen «discòrdia» i «incertesa», sinó que ha de conduir a la recuperació de «la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu». En aquest punt, Felip VI va fer referència a l’impacte de la deriva sobiranista en l’economia catalana i va reclamar la necessitat de treballar perquè «reneixi» el «prestigi i la millor imatge de Catalunya».

CONTRA LA DESIGUALTAT SOCIAL

El Rei va dedicar els últims minuts del discurs a sis assumptes més que va comentar de manera succinta. Va començar per la situació de l’economia i l’ocupació, que en la seva opinió han millorat «substancialment», tot i que va destacar la necessitat que augmenti el nombre de llocs de treball «estables» i afrontar la desigualtat i les diferències socials. Amb el segon assumpte va tornar a Catalunya. El terrorisme gihadista va afectar a l’estiu Barcelona i Cambrils, una plaga contra la qual s’ha de lluitar, va dir, des de la unitat democràtica, la fermesa de l’Estat de Dret i l’eficàcia de la cooperació internacional.

La corrupció segueix sent, com va recordar, una de les principals preocupacions de la societat, que demana «les mesures necessàries per a la seva completa erradicació». El cap de l’Estat no va fer cap referència als nombrosos escàndols destapats al llarg del 2017 i va seguir amb el breu repàs de l’actualitat anual. Va passar a Europa i al «dilema històric» en què es troba. Aquí sí que va demanar que Espanya «recuperi» el protagonisme en el «projecte europeu, que ara requereix més vitalitat i impuls». 

LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Respecte al canvi climàtic, un dels afers internacionals de l’any per l’exabrupte del president Donald Trump als compromisos de París, Felip VI va reclamar una implicació més gran. «Hem de ser molt conscients d’això i implicar-nos-hi tots molt més», va declarar.

I es va guardar com a últim tema la violència masclista. «És una plaga inadmissible que ens fereix en els nostres sentiments més profunds i ens avergonyeix i indigna», es va queixar abans d’instar a aconseguir entre tots una conscienciació social més gran.

Notícies relacionades

    

COMIAT OPTIMISTA

El Monarca va intentar tancar la seva al·locució amb unes paraules optimistes. Va repetir la idea que Espanya ha de seguir «evolucionant» i adaptant-se als nous temps, de manera que els ciutadans vegin tot el que s’ha aconseguit i s’il·lusionin amb tot el que es pot «assolir junts». «Si seguim per aquest camí, si ho fem així, i amb totes les nostres energies, jo estic convençut que l’any que ve, i els que vindran després, seran molt millors. Sens dubte», va assegurar abans de felicitar la nit en les llengües cooficials. «Feliz Navidad, Eguberri on, Bon Nadal, Boas festas».