LA CIRCUMSCRIPCIÓ MENYS POBLADA

L'efecte Sixena castiga el PP a Lleida i es repeteix la majoria independentista

Junts per Catalunya i ERC sumen 11 dels 15 escons de Ponent, uns resultats millors que el 2015

La polarització del vot deixa populars, la CUP i Catalunya en Comú sense representació a la demarcació

zentauroepp41113477 graf756  lleida  28 11 2017   vista de las cajas sepulcrales171220183157

zentauroepp41113477 graf756 lleida 28 11 2017 vista de las cajas sepulcrales171220183157 / ADRIA ROPERO

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa

Patacada monumental del PP a Lleida. El partit de Xavier García Albiol va perdre ahir l’únic representant que tenia a les comarques de Ponent. L’efecte Sixena ha passat factura als de Mariano Rajoy, que cedeixen el seu escó a Ciutadans que, igual que a la resta de Catalunya, pugen a costa seva.

No obstant, el bloc independentistes es manté al capdavant, amb 11 dels 15 diputats possibles. Anant per separat, Junts per Catalunya i ERC han fet millor resultat a la demarcació que dos anys enrere, quan en van aconseguir 10.

La candidatura de Junts per Ca-talunya, encapçalada pel diputat ja en l’última legislatura Josep Maria Forné, professor d’institut i activista d’Òmnium, va treure un escó més que els seus companys d’ERC, en una llista que capitanejava des de la distància de Brussel·les l’exconsellera d’Agricultura Meritxell Serret. Els primers, sis. Els republicans, cinc.

Amb els quatre restants no hi va haver gaire a repartir perquè els va capitalitzar (amb tres escons) l’opció d’Inés Arrimadas, representada a Lleida per Jorge Soler, que també repeteix al Parlament.

L’últim dels 15 va ser per al PSC, que va mantenir el diputat que repeteix des del 2012. L’urgellenc Òscar Ordeig tornarà a l’hemicicle en nom dels socialistes, que no només retenen l’escó sinó que han incrementat més de 2.000 els vots, han superat els 21.600 i han millorat el resultat del 2012. La sorpresa, no obstant, va ser la caiguda de la CUP.

SENSE MIREIA BOYA / Els lleidatans es quedaran al Parlament sense la carismàtica diputada de la Vall d’Aran Mireia Boya, una política amb ascendència en el partit i que havia portat sense complexos la tercera llengua oficial de Cata-

lunya a la Cambra catalana en preguntes parlamentàries, comissions i declaracions als passadissos. El fet que durant la jornada electoral d’ahir no hi hagués paperetes en aranès als seus col·legis electorals per a disgust dels seus veïns va ser un mal presagi.

Amb aquesta polarització, que ha castigat el PP i la CUP, la candidatura de Catalunya en Comú-Podem tampoc va poder remuntar i l’ara senadora Sara Vilà no anirà a la Ciutadella, cosa que ja va passar en els comicis de setembre del 2015.

Notícies relacionades

VICTÒRIA DE C’S / Les comarques menys poblades i les que aporten menys votants al cens van ser de les més actives. Al final de la jornada, la participació va arribar al 80,6% del cens, set punts per sobre de l’última cita electoral.

Una ullada a les principals ciutats i capitals de comarca dona peculiaritats com la victòria de C’s a la capital del Segrià, per davant dels guanyadors de Junts per Catalunya, encara que només fos per 73 vots. A Agramunt, municipi d’on és alcalde el número dos d’ERC a Lleida, Bernat Solé, van vèncer els republicans, mentre que a la Seu d’Urgell, Tremp, Balaguer, Cervera, Solsona i Mollerussa van guanyar Junts per Catalunya. I a Viella, una altra excepció, va anar per davant Ciutadans seguit del PSC.