C's guanya les eleccions però l'independentisme acaricia la majoria absoluta, segons els sondejos a peu d'urna

Les cadenes públiques TVE-1 i l'autonòmica TV-3, i les privades d'Atresmedia i Mediaset opten per evitar la despesa de les enquestes

sondeig tv3

sondeig tv3

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ciutadans ha guanyat les eleccions catalanes però les forces independentistes acaricien de nou la majoria absoluta al Parlament, segons els sondejos efectuats a peu d'urna. Segons una enquesta de GAD3 per a RAC1, el partit taronja i ERC es disputen la victòria: la formació d'Inés Arrimadas obtindria entre 34 i 37 escons i la d'Oriol Junqueras, entre 34 i 36 diputats. Junts per Catalunya, la marca de l'expresident Carles Puigdemont, aconseguiria 28-29 parlamentaris; el PSC, 18-20; Catalunya en Comú-Podem, 7-8; la CUP, 5-6; i el PPC, 3-5.

Amb aquests resultats, l'independentisme es mouria en una forquilla de 67 a 71 escons (fins ara en tenia 72), sent 68 el llindar de la majoria absoluta. La suma de les forces constitucionalistes es quedaria entre 55 i 62 diputats.

Les televisions han renunciat a fer enquestes electorals a peu d'urna que serveixin per pronosticar el sentit del vot d'aquest 21 de desembre, abans que arribi l'escrutini final: així que des de les 20.00 hores, quan han tancat els col·legis electorals, fins que hi hagi dades oficials, les televisions no donaran xifres estimades -encara que sí que ho faran altres mitjans.

TVE i TV-3 es van endur un densengany en les passades eleccions generals del 26-J quan van veure l'errada que va resultar la seva enquesta a peu d'urna. Per això les televisions autonòmiques de la FORTA han decidit no contractar aquesta vegada el sondeig que encarregava en les cites electorals per a TVE i les diferents cadenes regionals.

Imatge dels sondejos de TV-3 dels anteriors comicis / TVC

Notícies relacionades

En els comicis del 26-J el sondeig encarregat a Sigma Dos va estar molt lluny del resultat final, ja que vaticinava el cèlebre 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE, augurant entre 91 i 95 diputats a Pablo Iglesias, que va acabar quedant-se en 71. El PP, per contra, va obtenir una vintena d'escons més dels que li donava l'enquesta, que el situava entre 117 i 121.

Les crítiques generades van portar TV-3 a dir que es negava a pagar la seva part proporcional de l'enquesta, 42.000 dels 280.000 euros que va costar (i que, sumant l'IVA, disparaven el cost fins als 340.000).