la carrera al 21-D

Ciutadans es bolca a mobilitzar els abstencionistes habituals

Arrimadas crida a "votar en massa" i Rivera demana "prestar" el vot als taronges per poder superar "el milió"

C's tanca campanya a Nou Barris, el segon districte de Barcelona on la participació va ser més baixa el 2015

cmontanyes41373123 ciutadans171219210022

cmontanyes41373123 ciutadans171219210022

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

L’anècdota l’explica un diputat de Ciutadans en l’anterior legislatura: voluntaris del partit van col·locar la setmana passada una carpa informativa en un barri de Sant Adrià de Besòs. S’hi van començar a acostar uns quants veïns, alguns per agafar paperetes i altres per preguntar com i quan havien de votar. Perquè n’hi havia que no ho han fet mai encara que ja tenen cabells blancs, i aquest és un perfil d’elector al qual la candidatura d’Inés Arrimadas també ha mirat de mobilitzar al llarg de la campanya.

Si realment aspiren a convertir-se en els més votats en les eleccions autonòmiques de demà (vèncer en escons seria reblar el clau per a ells), al quarter general taronja tenen clar que no en tindran prou amb els vots que suposadament els aniran arribant per decantació procedents del PPC. Tampoc serà suficient amb sumar a aquests sufragis els que puguin esgarrapar al PSC amb les seves apel·lacions al «vot útil». Per guanyar el 21-D necessitaran activar els abstencionistes habituals que no es van creure allò de les «plebiscitàries» del 2015 però que, vista la declaració unilateral d’independència (DUI) i els perjudicis econòmics d’aquests últims mesos de procés, han decidit anar a les urnes en aquests comicis.

Nínxols electorals

L’equip d’Arrimadas ha pentinat aquests dies nombroses localitats per activar aquest electorat. Un clar exemple, el petit míting a l’associació de veïns Juncària-Bosch de Figueres, al barri obrer d’una població on en les anteriors autonòmiques la participació va ser de les més baixes de Catalunya (69,98%). Amb ella o amb actors secundaris, s’han recorregut els nínxols electorals de les quatre demarcacions, això sí, amb un èmfasi especial a l’àrea metropolitana de Barce-

lona.

Una mostra més ha sigut el lloc escollit per tancar la campanya, la plaça Major de Nou Barris. En aquest districte de Barcelona ja es van imposar els taronges el 2015 amb més de 19.000 vots, seguits de JxSí i PSC, però a part d’intentar consolidar aquesta primera plaça, ara volen esperonar encara més la mobilització: fa dos anys, amb el 72,12%, Nou Barris va ser després de Ciutat Vella (61,32%) la zona de la capital on més baixa va ser la participació, gairebé tres punts per sota de la mitjana autonòmica.

Per això Arrimadas va redoblar en el seu últim míting les crides a votar davant d’un miler llarg de simpatitzants que es van posar a cridar «presidenta, presidenta» quan un grup de persones van intentar rebentar la seva intervenció amb una cassolada. «N’hi ha altres que no volen que parlem, però parlarem molt fort a les urnes, tan fort que ens sentirà [Carles] Puigdemont des de Brussel·les», es va regirar ella contra els que protestaven. «Votarem, votarem», la va seguir el públic.

"Això anirà de ben poc"

Notícies relacionades

Encara que n’hi ha que dubten de si la campanya ha tingut alguna utilitat, les percepcions dels liberals són que aquesta ha servit per polaritzar més el vot. O ERC o Ciutadans, una cosa que també proclamen des de les files republicanes i que Albert Rivera ha volgut esprémer demanant vots «prestats» perquè «això anirà de poc» i s’han de concentrar les opcions en una. En el sisè acte que va compartir amb la candidata aquesta campanya, el líder de C’s va explicar que les enquestes els donen al voltant d’«un milió» de paperetes i va cridar a superar aquesta xifra.

Molt més contundent en el fons i en la forma, perquè així es van repartir els papers, Rivera va carregar contra «el nacionalisme que governa Catalunya des de fa 40 anys» i va aprofitar el moment per assegurar que «hi ha líders europeus esperant la victòria de Ciutadans», una clara afirmació per projectar-se de cara a futurs comicis al Congrés. A més, va arribar a demanar «prestat el vot» perquè «això anirà de poc» i va animar la gent a no quedar-se a casa demà.