Fòrum Primera Plan@

Arrimadas: "Molts socialistes no entenen que el PSC veti C's i demani indultar Junqueras"

La candidata de C's sosté que socialistes i comuns van encaminats a forjar un altre tripartit amb ERC

Primera Plan@: Inés Arrimadas / CAMILA TOVAR TRUJILLO/ FOTO: DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Inés Arrimadas seguia aquest dilluns en el fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO amb la veu bastant presa després de tant acte electoral, però ha forçat les cordes vocals per redoblar les seves crides a concentrar el vot constitucionalista en el seu partit amb un nou atac al presidenciable del PSC: "Molts socialistes no entenen com el senyor Miquel Iceta veta Ciutadans i promet l'indult a Oriol Junqueras". Segons les seves previsions, aquests gestos indiquen que hi ha una "preparació prèvia d'un acord per formar un tripartit entre PSC, Esquerra i Podem", cosa que considera que serviria per "allargar el procés".

Per evidenciar les distàncies en aquest àmbit, Arrimadas ha remarcat que el seu partit està totalment en contra dels aforaments als polítics i els indults per malversació, però, tornant als pactes, també ha guardat un grapat d'invectives per als comuns. "Podem té un problema: els seus dirigents són obertament independentistes, com el seu número dos, Elisenda Alamany, però els seus votants no ho són. Si al final depenem dels comuns, tindran molt difícil explicar als seus votants que s'allarga el procés i no es dediquen els diners invertits en aquest en polítiques socials", ha assegurat la presidenciable taronja.

En tot cas, l'objectiu de Ciutadans passa per no necessitar ni l'abstenció de Catalunya En Comú Podem i intentar forjar un govern només amb el PSC i el PPC. "No és cap utopia. Tenim una oportunitat d'or", ha manifestat. I per començar a construir ponts ha posat sobre la taula la idea d'incorporar independents sense carnet de partit en aquest hipotètic executiu. Això, ha reflexionat, permetria facilitar les aliances.

La clau de la mobilització

Però Arrimadas no deixa de repetir en els seus actes que perquè això es compleixi entra en joc un element clau.

'Ara sí votarem' és el lema de campanya dels taronges, que no han deixat de fer crides a la mobilització dels contraris a la independència en cap dels seus actes de campanya. Al marge del transvasament de vots d'un partit a un altre, la candidatura d'Arrimadas té molt clar que la participació pot ser determinant per decantar el resultat cap a un bloc o un altre i, com la resta de forces, no volen donar per feta una massiva afluència a les urnes, sobretot per la incògnita d'unes eleccions en dia laborable.

Notícies relacionades

Amb els últims sondejos publicats evidenciant un estira-i-arronsa per la majoria absoluta fins a l'últim moment, aquest factor encara guanya més pes si és possible, però és que a Ciutadans també miren amb lupa la seva pugna particular amb ERC per ser el partit més votat. "¿S'imaginen el simbolisme que tindria que un partit netament constitucionalista guanyés les eleccions després de tot el que hem viscut amb el procés?", repeteixen constantment.

Després de pescar a mans plenes als caladors del PPC, segons els sondejos, els d'Arrimadas ara segueixen intentant esgarrapar votants als socialistes, com s'ha tornat a veure aquest dilluns, encara que les seves esperances no només es dipositen en el flanc constitucionalista. El ball de bastons entre sobiranistes -Esquerra posant en dubte que Carles Puigdemont pugui exercir de president, JxCat avisant que no acceptarà una altra investidura que no sigui la del seu líder, l'ANC alineant-se amb els postconvergents, la CUP pressionant per la unilateralitat...- és un altre element que els taronges creuen que pot jugar a favor seu. Estan convençuts que ja no hi ha transvasaments extramurs i que només hi poden haver fugues internes en cada flanc, per la qual cosa com més equilibrada estigui la batalla entre ERC i JxCat, calculen, menys alts seran els percentatges de vot de cada un d'ells. D'aquesta manera, si a Ciutadans li surt bé la jugada d'esgarrapar paperetes a populars i socialistes, els guarismes que obtingui (especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona i a Tarragona) el poden catapultar al primer lloc del podi.