a LA SEXTA

Debat d'eleccions catalanes: Xoc entre blocs

ERC i JxCat ataquen junts C's i el PPC sense nous pactes a la vista

El PSC es desmarca del sobiranisme, i els comuns, dels taronges

zentauroepp41348327 debate la sexta bertran171217214527

zentauroepp41348327 debate la sexta bertran171217214527

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El debat de candidats ahir a la nit a La Sexta va tornar a mostrar la distància sideral existent entre l’independentisme i el no independentisme. I, al mig, els comuns, molt llunyans tant de la candidatura de Carles Puigdemont com d’una eventual victòria d’Inés Arrimadas. Una Arrimadas que va intentar, sense èxit, atraure fins a les seves posicions Catalunya En Comú-Podem, oferint-li dedicar els diners del procés a polítiques socials. 

    

La màxima tensió es va viure entre, per un costat, els candidats de Junts per Catalunya i ERC (en aquesta ocasió Carles Mundó i Josep Rull, tots dos recentment excarcerats), i, per un altre, els del PP i Ciutadans. «¿Creuen que nosaltres, que jo, que el nostre Govern ha impulsat accions violentes per imposar els nostres plantejaments?», va interrogar Rull al popular Xavier García Albiol. «Han impulsat un cop d’Estat», va respondre inamovible el candidat del PP, que gairebé es va felicitar del que havia dit la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre el fet d’haver «escapçat» l’independentisme. «Políticament», va precisar Albiol. Mentrestant, es produïa una coincidència entre el líder dels comuns, Xavier Domènech, i Mundó a l’hora de carregar contra Arrimadas per situar-la a la dreta.

TOPADA PER LA «BILATERALITAT»

El bloc independentista va actuar unit, però hi va haver alguna topada significativa. Quan el republicà Mundó va descartar de nou que, en la pròxima legislatura, s’apliqui la via unilateral i va defensar la bilateralitat, el candidat cupaire Vidal Aragonés va saltar: «Això és no complir amb el mandat de l’1-O, amb el mandat democràtic, majoritari, que és el d’implementació de la república». «És el primer element», va dir, «perquè hi hagi acords» entre forces independentistes i d’esquerres. Aragonés va llançar una sèrie de propostes socials per poder recolzar una majoria independentista, com l’expropiació de pisos buits.

    

Domènech es va instal·lar també en la denúncia de les retallades, la necessitat d’aplicar mesures socials, i en novetats com la sentència que obliga el Govern català a pagar el que va deixar d’abonar a diferents ajuntaments en matèria de guarderies, com va explicar EL PERIÓDICO aquesta setmana.

    

Mentrestant, Rull buscava portar el debat a un altre territori: «El tema és entre el Parlament elegit pel poble o el senyor [Mariano] Rajoy, aquestes no són eleccions normals». I, en aquest sentit, va retreure també al socialista Miquel Iceta l’aplicació de l’article 155.

    

El candidat del PSC es va haver de defensar dels atacs de l’independentisme. Va optar per desmarcar-se tant d’ERC com del bloc d’Arrimadas i Albiol. No pactarà, va afirmar reiteradament, «ni una investidura ni un Govern amb Esquerra ni amb Junts per Catalunya». 

    

García Albiol va intentar, sense gaire èxit, carregar contra els socialistes pels seus pactes locals amb Esquerra, i també contra C’s, per haver suggerit el president del partit taronja, Albert Rivera, en alguna declaració, un pacte amb Podem.

«CANDIDATA DE LABORATORI»

Curiosament, l’únic que va fer coincidir el PP amb ERC i JxCat va ser la crítica a Arrimadas. Mundó va presumir de gestió social al Govern de l’última legislatura i va desqualificar la cap de llista de Ciutadans per ser una «candidata de laboratori que s’aprèn quatre acudits i no explica ni una proposta».

    

Pel que fa a eventuals pistes per a pactes, es va veure que Esquerra i Catalunya en Comú-Podem a penes van mantenir topades durant el debat televisiu. I que, com era d’esperar, republicans i postconvergents en tot moment van actuar sense retrets mutus. També va quedar clar, en paraules de l’exconseller Mundó, que ERC, si guanya, no farà president Puigdemont, com li ve reclamant en campanya JxCat, sinó el seu candidat, Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

    

Bona part del debat va girar al voltant de prioritats socials com l’atur i l’educació. Aquí es va veure certa coincidència entre forces d’esquerres en mesures contra la precarietat, i unitat d’acció de C’s i PP respecte al suposat adoctrinament d’escolars. Per cert, la gran absent en gairebé dues hores de debat, la corrupció.