Albano Dante Fachin: "Iglesias va demanar resar perquè l'1-O no hi hagués referèndum"

L'exlíder de Podem diu en un míting de la CUP que el 21-D votarà una "república feminista"

David Fernández critica que el "vocabulari" de Santamaría i Borrell "recorda l'època més fosca"

zentauroepp41346998 graf3635  gerona  espa a   17 12 2017   el exsecretario gene171217194752

zentauroepp41346998 graf3635 gerona espa a 17 12 2017 el exsecretario gene171217194752 / Robin Townsend

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

No ho ha dit explícitament, però sí de moltes altres maneres: Albano Dante Fachin, exdiputat de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) i exlíder de Podem, votarà per la CUP en els pròxims comicis. "El 21-D ha de ser una continuació de l'1-O. Votaré una opció de república feminista, de radicalitat democràtica", ha dit aquest diumenge en el míting central de campanya dels anticapitalistes a la Fira de Girona davant de més de mil persones.

"Estic content que avui estiguem junts, com junts vam estar l'1 d'octubre. Aquell dia ens vam posar dempeus ['dempeus' és el lema de campanya de la CUP] i vam dir que aquí hi havia un poble digne", ha afegit per, a continuació, definir aquesta campanya electoral com "dolorosa, injusta, abominable". "Però no ens posarem en contra ni de perfil, sinó dempeus", ha insistit.

El ressentiment de Dante Fachin amb Podem, el seu antic partit, i en especial amb Pablo Iglesias és notable des de la seva expulsió. Així, no han faltat les pulles durant la seva intervenció. "Els meus companys no eren Monedero ni Iglesias, sinó la gent que va defensar les urnes".

Ha explicat que ell i l'exdiputada Àngels Martínez Castells (que va abandonar la coalició després de la fulminació del seu company) van acudir al Congrés dels Diputats abans de l'1 d'octubre a explicar a Podem que les bases havien decidit participar en el referèndum. "Iglesias va dir que era un error", ha revelat Dante Fachin. Xiulets del públic. "Llavors li vam preguntar què faria ell i ens va dir: 'Hem de resar perquè l'1-O no hi hagi un referèndum'". En aquest moment el públic es va aixecar i va començar a xiular encara més fort.

Dante Fachin no s'ha oblidat tampoc del líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, a qui va demanar que expliqui si els seus "companys de llista" també ensenyaran el seu vot per dir: "Tribunal Constitucional, no he sigut jo, han sigut ells". Ha sigut una al·lusió directa a l'anterior cap de llista CSQEP, Lluís Rabell, que el 27 d'octubre va mostrar el seu 'no' a la proclamació de la república en la votació del Parlament.

"La por, tecnologia del poder"

En l'acte de Girona han estat presents algunes de les cares més populars de la candidatura anticapitalista, com Benet Salellas, Mireia Boya i David Fernández. Aquest últim, que ha arrencat el seu discurs recordant els polítics presos, ha criticat les intervencions de Soraya Sáenz de Santamaría (va demanar el vot del PP per "liquidar" l'independentisme) i de Josep Borrell (va dir que les ferides havien de "desinfectar-se" per poder curar-se), ja que, segons la seva opinió, és un "vocabulari que recorda l'època més fosca d'Espanya".

David Fernàndez també ha assegurat que la por és una tecnologia del poder" i ha demanat mobilitzar-s'hi en contra. "Més por ens fa que guanyin ells [els partits constitucionalistes] i que no canviï res". A més, ha assegurat que l'esquerra independentista ha enviat el "règim del 78" a la "paperera de la història". "Hem desobeït i seguirem fent-ho". Segons ell, l'independentisme és "la principal revolta democràtica d'Europa".

Per la seva part, l'exdiputat Benet Salellas ha utilitzat el mite del Minotaure per expressar la relació de Catalunya amb l'Estat. "El minotaure, meitat home i meitat monstre, s'alimentava de carn humana. Fins que algú va decidir plantar-li cara. Aquell monstre és, avui, el 155, el règim del 78, la presó, els 140 atacs de l'extrema dreta als nostres carrers".

I, per a fer front a aquesta situació, la "unilateralitat" és l'única via possible, encara que Salellas ha argumentat que el 155 i negar-se a fer un referèndum "també és unilateralitat". "Això no és una qüestió de PP o PSOE, sinó de règim. El règim no va contra els catalans, sinó contra les sobiranies".

República ecologista

La número 1 per Lleida, Mireia Boya, ha defensat la lluita ecologista com a marc de la república. "A Barcelona moren 3.500 persones a l'any per la contaminació atmosfèrica. No hi ha equidistància possible en l'ecologisme". I els ha preguntat als comuns com defensaran aquesta lluita amb el TC. 

Dani Cornellà, alcalde de Celrà i número 2 per Girona, ha reivindicat l'"essència municipalista" de la CUP, així com la "voluntat de construir pobles i municipis al servei de les persones i de la república". Per als anticapitalistes, a més, l'única "fractura social" que hi ha a Catalunya és la "pobresa".

Notícies relacionades

Per últim, Natàlia Sànchez, número 1 per Girona, ha criticat que les pròximes eleccions són la "conseqüència del cop d'estat del 155". "El 'sí a la CUP és el 'sí' més bonic perquè és el que porta la vida al centre", ha defensat. També ha remarcat un dels principis d'aquest partit a l'insistir que no venen a "fer carrera política". 

Sànchez no s'ha oblidat de la crida a la mobilització del vot independentista, la majoria del qual s'aguanta per un fil segons els últims sondejos. "No us quedeu a casa, parleu amb la gent, feu campanya. Ens hi juguem molt: el present i el futur de la república", ha sentenciat.