CAMPANYA ELECTORAL

Valls recolza el constitucionalisme per salvaguardar "el futur d'Europa"

L'ex primer ministre francès assegura que "Espanya no és una dictadura" i apel·la a una Europa "forta i unida"

Albiol afirma que ser català "no és portar un llaç groc" sinó "emocionar-se amb les victòries de 'la Roja'"

L’ex primer ministre socialista de França Manuel Valls ha participat avui en un acte de campanya del PPC. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Els populars s'han felicitat aquest dissabte de comptar amb el suport de l'ex primer ministre francès, Manuel Valls, per defensar una Espanya unida i treure pit de l'aplicació del 155 com a fre a l'independentisme. Valls ha volgut fer callar aquells que el qüestionen per pertànyer al socialisme francès i recolzar el PP i Ciutadans, i ha assenyalat que aquestes eleccions desbanquen l'eix esquerra-dreta i responen a una qüestió d'Estat. "Els dirigents europeus no han d'estar al costat d'un partit, sinó d'Espanya", ha sentenciat.

Després de fer un repàs de la importància geopolítica de Catalunya, ha apel·lat a una Europa "forta i unida" davant el desafiament que suposen els nacionalismes. "Catalunya està dividida per culpa de l'independentisme" però "sense Espanya no és Catalunya", ha insistit. Així, ha mostrat el seu suport a les mesures aplicades pel Govern per frenar el procés. "Espanya no és una dictadura, el Govern espanyol i la majoria al Senat no són franquistes", ha assegurat, i ha argumentat que la Constitució espanyola és una de les més "progressistes" i "democràtiques" d'Europa.

Per tancar la seva intervenció en el cafè col·loqui organitzat a l'Hotel Gran Marina de Barcelona, ha fet una crida a la resta de dirigents polítics a posicionar-se al costat d'aquells partits que recolzen la "Carta Magna, l'Estat de Dret i la democràcia". "El 21-D també s'està jugant el futur d'Europa", els ha advertit.

El "ser català" d'Albiol

La secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, s'ha vanagloriat que el Govern d'Espanya hagi fet "desaparèixer" un Govern que "creava exclusió, divisió i fractura social" i que "es creia per sobre de la llei". Cospedal ha reiterat que el seu partit està "amb els que defensen una Catalunya que se senti espanyola" i ha assegurat que el PP serveix a l'"interès general de tots, fins i tot per sobre dels interessos que tenen com a partit" mentre que els independentistes "no han portat més que pobresa".  

El candidat Xavier García Albiol ha posat el colofó al col·loqui alabant la figura de Valls per haver posat "la música a la lletra d'aquesta gran història que és Catalunya dins d'Espanya". I ha volgut reflexionar sobre el que per a ell és "ser català". "No és portar un llaç groc pel carrer, no és tenir l'estelada penjada al balcó, no és anar a una manifestació a Brussel·les a parlar malament de Catalunya i Espanya", ha postil·lat. "És respectar aquell que no pensa com tu, parlar en català i emocionar-te amb les victòries de la Roja, pensar en català i tenir la capacitat de dir t'estimo en espanyol", ha rematat.

Albiol ha criticat que les autoritats catalanes "hagin girat l'esquena" a la comunitat europea i ha assegurat que no mantenen cap tipus d'interlocució. "Les portes de totes les cancelleries estan tancades per al Govern de la Generalitat. Del que es parla al cor d'Europa no és del dinamisme de Catalunya sinó de les manifestacions que s'organitzen per insultar els que ens sentimos espanyols", ha sentenciat.

Reunions amb C's i PSC

Notícies relacionades

L'ex primer ministre francès participarà també aquest dissabte en un acte de Ciutadans amb Albert Rivera, Inés Arrimadas i Mario Vargas Llosa en una jornada sobre El futur d'Europa. També ha assegurat que va mantenir una reunió amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Per la seva part, Albiol celebrarà un dinar míting a Girona amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el delegat de Govern, Enric Millo, i la candidata del PPC per Girona, Maria Àngels Olmedo.