MÍTING DE JXCAT A TARRAGONA

L'ANC assegura que només reconeixerà Puigdemont com a president legítim

Reconeixement implícit de l'entitat sobiranista a Junts per Catalunya

Puigdemont eleva el to contra Iceta, Ciutadans, el PP i Manuel Valls

zentauroepp41331079 el cap de llista de jxcat  carles puigdemont  interv  des de171216125943

zentauroepp41331079 el cap de llista de jxcat carles puigdemont interv des de171216125943 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La candidatura de Junts per Catalunya ha rebut aquest dissabte un suport gairebé explícit de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). En un comunicat intern a la militància, l'entitat sobiranista (el ja exlíder de la qual Jordi Sànchez és ara el número dos de Puigdemont a la llista de JxCat) afirma que "reconeixerà únicament el president legítim sorgit de les urnes" del 27-S del 2015. És a dir, Puigdemont, escollit finalment president després del pas a un costat que va fer el candidat Artur Mas. I reconeixerà "el Govern que aquest designi", afegeix el text. Només s'admetrà, doncs, per part de l'ANC, un executiu format per forces independentistes, si bé "obert" a candidatures que apostin també per implementar una República a Catalunya. "Només d'aquesta manera s'anul·larà l'acció il·legítima i il·legal que l'article 155 ha produït en les institucions catalanes", afegeix el document.

Aquesta tesi encaixa com l'anell al dit amb el missatge que repetidament llança Junts per Catalunya: només és legítim el retorn del president Puigdemont. És el que ha dit per exemple aquest dissabte el candidat i alcalde de Valls, Albert Batet, al míting de Tarragona: "A Catalunya manen els catalans, no els de Madrid, no permetrem que ens canviïn el president, no permetrem que n'hi hagi cap altre, perquè si n'hi ha un altre serà el president del 155". El president alternatiu, doncs, encara que sigui el líder d'ERC Oriol Junqueras, seria per a Batet, "el que vol Rajoy".

Puigdemont eleva el to

En tot cas, no s'ha dit res en el míting de JxCat del suport de l'ANC. L'estratègia segueix centrada en el protagonisme únic de Puigdemont i la seva càrrega de profunditat, cada vegada més severa, contra el PP, Ciutadans i en especial el PSC, a qui acusa de llançar dards contra JxCat perquè la tendència de la formació sobiranista és a l'alça. "A mesura que anem caminant i dirigint-nos cap al final anem creixent cada dia més, creix el nostre optimisme, la convicció que derrotarem el 155, i els seus nervis", assegura.

Puigdemont tenia aquesta vegada munició pesant per al seu atac, després de les declaracions de l'exministre socialista Josep Borrell sobre la necessitat de "desinfectar" les ferides abans de "cosir-les" (en relació amb la reconciliació que pregona Iceta) o la invectiva de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, vanagloriant-se d'haver escapçat des del Govern tant la candidatura de JxCat com la d'Esquerra Republicana. Sobre "Miquel Iceta, de vergonya en vergonya fins a la indignitat final -ha retret el candidat- li exigeixo una disculpa a tots els catalans també els que no són independentistes perquè no es mereixen ni ells ni nosaltres que algú que vol presidir el país permeti que es consideri una part del país una malaltia, una infecció". "Catalunya no està malalta, està ocupada", ha dit.

Puigdemont ha tingut també paraules crítiques contra l'ex primer ministre socialista Manuel Valls, que ha protagonitzat mítings en suport a Ciutadans i també el PP. L'ha acusat de no saber resoldre el problema cors ("que sort tenen els corsos que vostè no sigui el primer ministre") i li ha retret no tenir "ni idea" de la realitat de Catalunya.

Notícies relacionades

L'encarregat de respondre de forma més contundent Soraya Sáenz de Santamaría ha sigut l'exconseller recentment excarcerat, Jordi Turull: "Aquest és el seu concepte de la democràcia; el que no pensa com nosaltres, escapçat, exiliat o a la presó, no tenen ni idea del poble de Catalunya".

Que JxCat eleva el to contra els tres partits constitucionalistes ho demostren paraules tan extremes com les del cap de llista per Tarragona, Xavier Campdepadrós, que ha qualificat Ciutadans de "neofeixistes, neoconservadors, neoespanyolistes, xenòfobs contra Catalunya; El seu únic projecte és destruir Catalunya, qualsevol rastre de catalanitat".