CATALUNYA EN COMÚ

Eleccions a Catalunya: Domènech augura "una remuntada que serà històrica" el 21-D

Colau clama contra la gestió de Junts pel Sí i carrega contra la DUI: "No s'ha de portar mai més Catalunya al precipici"

Iglesias afirma que el "bloc monàrquic" i el "bloc procesista" han fracassat i demana pas a un Govern "responsable"

zentauroepp41331267 barcelona 16 12 2017  pol tica   elecciones auton micas 21d 171216124554

zentauroepp41331267 barcelona 16 12 2017 pol tica elecciones auton micas 21d 171216124554 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El candidat de Catalunya en Comú a la presidència de la Generalitat, Xavier Domènech, sembla convençut que la seva candidatura va de menys a més a mesura que avança la campanya electoral, i ahir ho va explicitar, elevant el to i l’optimisme fins a augurar «una remuntada històrica» dels comuns en les eleccions del 21 de desembre.

Passats els primers dies, en què els mals resultats en les enquestes s’han suavitzat sense disparar-se, els de Domènech creuen cada vegada més que és possible que en el dilema que es vaticina com a resultat electoral, Catalunya en Comú pugui convertir els seus escons en decisius. Són diversos els sondejos en els quals la fórmula que postula el candidat, una en què sumin el seu partit, ERC i el PSC, reuneix els 69 escons que marquen la majoria al Parlament.

«Nosaltres no juguem a la ruleta russa amb el nostre país, la nostra gent; sabem que això no es fa mai. Construirem un nou Govern, una nova majoria per a tots els catalans. Serem fidels al nostre poble. A tot el poble. Canviarem Catalunya Espanya», va proclamar Domènech a Nou Barris, districte barceloní al qual Catalunya en Comú va portar el míting central de la campanya. És un dels seus llocs preferits a la capital catalana, si no el predilecte, per a aquest tipus d’actes: ahir van assistir unes mil persones al míting amb més assistència dels comuns.

Allà, en la campanya de les municipals i de les legislatives, s’hi van registrar plens de públic. A més de l’al·licient de jugar a casa, el candidat va estar acompanyat per les dues estrelles mediàtiques de l’espai dels comuns, Ada Colau i Pablo Iglesias.

Colau i el bloc "dels irresponsables"

A la plaça Major de Nou Barris, Colau, en el seu vessant més mitinguer, va atacar amb contundència el bloc independentista i el constitucionalista. Potser va atacar una mica més el secessionista, al centrar-se a criticar la gestió dels que van ser socis a Junts pel Sí al capdavant de la Generalitat durant l’última i agitada legislatura.

Colau va qualificar de «bloc dels irresponsables» JxSí per defensar la unilateralitat i va proclamar: «Mai més s’ha de portar Catalunya al precipici». «És veritat que el PP ha fet molt de mal a Catalunya, però Junts pel Sí va fer la DUI sabent que era una irresponsabilitat que portaria dolor i tristesa a Catalunya. Aquesta campanya seria un bon moment per reconèixer l’error», va afegir abans d’advertir: «No estarem mai en aquest bloc».

"Convergència, ERC, ¡vergonya!"

L’alcaldessa de Barcelona va assegurar que els comuns governarien molt millor del que ho va fer CiU durant dècades i va criticar que el Govern de JxSí decidís no invertir en guarderies malgrat estar obligat a fer-ho: «Convergència, ERC, ¡vergonya!». Del bloc «del 155» va afirmar que està compost per «hereus» de José María Aznar. De Ciutadans, que és «un partit que va néixer del conflicte, per animar el conflicte i que només creix en les enquestes quan creix el conflicte». «No passaran, no ho permetrem», va dir. 

Colau va resumir així el seu rebuig als seus rivals: «Als senyorets del 3% acostumats a fer servir les institucions com si fossin casa seva, als senyorets del PP, lladres, als senyorets de Ciutadans, que es disfressen de nova política però no ens enganyen. És la dreta de tota la vida, màrqueting sense ànima a preu d’or».

senyorets del 3%Un relat "menys èpic"

Notícies relacionades

Pablo Iglesias, secretari general de Podem, va defensar la complexitat que representa per a Catalunya en Comú participar en una campanya polaritzada i va afirmar que tant el bloc «monàrquic» com el «processista» han fracassat. No té sentit, va dir, escollir entre «un model de partits anticatalanistes o tornar a JxSí i la CUP». «És clar que hi ha una sortida. La sortida de Domènech. Un Govern responsable. Potser el relat és menys èpic, però és que les coses de menjar no són èpiques», va afirmar . 

Iglesias també va reivindicar el paper de Podem en la crisi entre el Govern central i l’Executiu català: «Un respecte als que ens hem jugat la cara a Espanya per defensar els drets nacionals de Catalunya».