CAMÍ DE LES URNES

Carles Riera (CUP): "No negociarem les condicions de la rendició"

El candidat defensa el Poblenou, "barri anticapitalista", com a exemple de la república catalana

"Els comuns menteixen perquè volen apuntalar l'Estat a Catalunya", sosté l'aspirant

zentauroepp41338336 graf2984  barcelona  16 12 2017   los candidatos de la cup c171216215425

zentauroepp41338336 graf2984 barcelona 16 12 2017 los candidatos de la cup c171216215425 / Juan Carlos Cardenas

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Poblenou, antic Manches­ter català, va ser al segle XIX símbol d’industrialització. És també el barri on viu el cap de llista de la CUP, Carles Riera. I va ser el lloc elegit pels anticapitalistes per celebrar ahir el seu míting de campanya. «Voldria que aquest acte rendís homenatge als milers d’homes i dones que des de les fàbriques van aixecar aquest país», va arrencar Riera.

    

La CUP va posar el Poblenou com a exemple de la república que es proposa construir: «Aquest és un barri anticapitalista, que resisteix l’especulació i el turisme de masses, que continua defensant, dempeus, la lluita de la classe popular i treballadora».

    

Amb una urna del referèndum ben visible, el cap de llista va incidir en la unilateralitat. Les advertències a JxCat i ERC són continuades: «Si el que volen és negociar la recuperació de les competències de Catalunya, les condicions de la rendició, que sàpiguen que ens tindran a l’opo­sició».

    

El to de la CUP es va endurir considerablement amb els comuns. «Saben perfectament que els drets de la dignitat són impossibles en el marc de l’Estatut i la Constitució. Menteixen perquè volen mantenir el règim del 78 i apuntalar l’Estat a Catalunya», va criticar Riera. Pels anticapitalistes, la desobediència a l’Estat (al qual qualifiquen de «neofeixista, despòtic i autoritari») és una condició indispensable per aconseguir els seus objectius.

    

També va tenir dures crítiques per al líder de Podem, Pablo Iglesias, de qui va dir que «s’ha desconnectat de la lluita popular i revolucionària», per afirmar que Catalunya ha de tornar a cridar «llibertat, amnistia, estatut d’autonomia».

«LIQUIDAR I DESINFECTAR»

En el míting va estar present l’exdiputada Eulàlia Reguant, que va recordar els «presos polítics». També va respondre directament a l’exministre socialista Josep Borrell i a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, al proclamar: «Decapitar, escapçar, liquidar i desinfectar. Aquest és el programa polític que hem sentit les últimes hores dels colpistes del 155». I va acusar el PSC de «fer-se acompanyar de feixistes» (per Societat Civil Catalana), i C’s, de ser la «representació institucional de l’extrema dreta».

    

Per la seva part, Maria Rovira, regidora de la CUP a Barcelona, va cridar a la «autoorganització popular» i l’«apoderament col·lectiu» per «combatre un dels estats més autoritaris i hereus del feixisme dels últims temps».

Notícies relacionades

    

Per la CUP, el 21-D «va de república o de retallades». «Cap vot a qui no ens vol sobirans», va defensar en al·lusió als comuns. I, sense fer menció explícita a ERC i JxCat, sí que els va llançar un últim missatge, una mica més conciliador: «Queden quatre dies per parlar amb absolutament tothom».