la carrera al 21-D

Vargas Llosa: "No hi ha partit més reaccionari que la CUP ni més progressista que Ciutadans"

Ciutadans, Valls i Vargas Llosa fan front comú contra l'independentisme "reaccionari"

zentauroepp41331016 ciutadans bertran171216122510

zentauroepp41331016 ciutadans bertran171216122510

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

Ciutadans ha distribuït aquest dissabte al Teatre Goya de Barcelona desenes de banderes de la Unió Europea per donar la benvinguda a l'ex primer ministre socialista francès Manuel Valls i al premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, que han fet front comú amb Albert Rivera i Inés Arrimadas contra l'independentisme, un moviment que l'escriptor ha equiparat al nacionalisme i que ha qualificat de "reaccionari" amb l'assentiment dels seus companys de tertúlia. Els altres tres conferenciants han rematat els retrets al secessionisme per ser "antieuropeu" i contrari al signe dels temps.

L'acte ha començat amb mitja hora de retard. Valls venia d'una altra tertúlia amb els populars Xavier García Albiol i María Dolores de Cospedal, encara que l'organització ha atribuït a altres qüestions logístiques la demora perquè l'exministre ha arribat a temps. El cas és que les més de 500 persones que han completat l'aforament (desenes s'han quedat al carrer) han esperat estoicament i prèviament han guardat un minut de silenci pels dos guàrdies civils i una altra persona que van morir en un tiroteig a Madrid.

Després d'una breu presentació de la periodista María Rey, han començat les intervencions, escortades per dues pantalles amb la bandera de la UE amb el lema 'El futur d'Europa'. Els discursos més contundents contra l'independentisme (al qual s'han referit sense distinció com a populisme o nacionalisme) han arribat de part de Valls i de Vargas Llosa. "Aquí no es juga el futur d'Espanya o de Catalunya. Aquí s'està jugant el futur d'Europa. S'obre la bretxa a tots els nacionalismes. Quan el catalanisme es torna petit, estret, antieuropeu, com estem veient a Brussel·les, això ja no és Catalunya", ha sentenciat el primer, que ha endurit l'aspecte per criticar als independentistes que aprofitessin per xiular el Rey i Mariano Rajoy durant la manifestació de repulsa pels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Notícies relacionades

L'ex primer ministre s'ha endut una allau d'aplaudiments per cada dues frases que pronunciava, encara que tampoc les ovacions a Vargas Llosa han quedat curtes. Especialment quan ha assegurat: "No crec que hi hagi un partit més reaccionari que la CUP ni més progressista que Ciutadans". I també: "És molt important mostrar-li al món que Catalunya no és el que els independentistes voldrien fer-li creure al món".

El relat

Aprofitant aquesta idea, Arrimadas ha llançat una velada pulla als governs del PP i del PSOE per haver deixat "el relat" en mans dels nacionalistes en lloc d'oferir un projecte atractiu d'Espanya i rebatre el discurs independentista. "Si haguéssim tingut partits sense complexos, no hauríem permès que el nacionalisme agafés embranzida", ha lamentat. "No volem unbrexita Catalunya", l'ha secundat Rivera. El líder taronja ha aprofitat una centrada dialèctica de Valls per recordar que Carles Puigdemont ha plantejat celebrar un referèndum a Catalunya sobre la pertinença o no a la UE i ha comparat aquesta proposta amb les mateixes que fa Le Pen a França.