Gallardón explicarà avui la seva gestió al Canal de Isabel II

L'expresident de Madrid i diversos dels seus col·laboradors informaran sobre la compra de l'empresa colombiana Inassa

zentauroepp41323184 madrid 15 12 2017 comisi n investigaci n en la asamblea de m171215142331

zentauroepp41323184 madrid 15 12 2017 comisi n investigaci n en la asamblea de m171215142331 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L'expresident de la Comunitat de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón i diversos dels seus col·laboradors compareixeran aquest divendres en la comissió d'investigació de l'Assemblea de Madrid sobre corrupció política per respondre per la compra de l'empresa colombiana Inassa per part del Canal de Isabel II el 2001, entre altres qüestions.

El primer a explicar-se, a les 9 hores, serà Francisco Olmos Fernández-Cornugedo, exgerent d'AGBAR a Colòmbia, i posteriorment alt directiu d'Inassa, a petició del Grup Parlamentari Popular.

Després serà el torn de l'exdelegat de l'Ajuntament de Madrid Pedro Calvo, citat per haver sigut gerent del Canal de Isabel II. Per la seva part, Juan Bravo és des del 2016 president d'Adif però abans ha desenvolupat nombrosos càrrecs a l'Administració com a conseller d'Hisenda de la Comunitat i delegat d'Hisenda i Administració Pública de l'Ajuntament, els dos càrrecs en l'època de Gallardón, o conseller delegat del Metro després. Ha sigut citat per haver format part del Consell de Govern quan es va produir per part del Canal la compra de la filial colombiana Inassa.

"La trama americana"

L'últim torn serà el de Gallardón al voltant de les 13.30 hores. Els grups parlamentaris de PSOE, Podem i Ciutadans van sol·licitar la compareixença de l'expresident de la Comunitat de Madrid perquè expliqués la compra d'Inassa per part del Canal al considerar que aquesta operació va ser el principi "de la trama americana".

Les formacions de l'oposició han assenyalat els dubtes sobre la situació financera i la "pèrdua patrimonial" que va suposar l'operació, amb informes "contradictoris" que van encarregar diferents governs del PP a la regió, com el d'Ignacio González el 2009 contra Gallardón (sobre aquesta compra).

Per això, veuen necessari les explicacions sobre les decisions estratègiques que van avalar la compra d'aquesta societat que, segons elles, han sigut perjudicial per als interessos dels madrilenys.

L'operació Lezo

L'Audiència Nacional investiga en el marc de l'operació Lezo presumptes delictes relacionats amb l'activitat del Canal de Isabel II a Llatinoamèrica, com és el cas de la compra de l'empresa brasilera Emissao.

L'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González va ser detingut en el marc d'aquest cas i al novembre va abandonar la presó després d'ingressar en presó provisional el 21 d'abril al pagar una fiança de 400.000 euros.

Sobre la compra d'Inassa ja va comparèixer l'1 de desembre el que va ser director gerent del Canal de Isabel II el 2001 i actual president de la Cambra de Comptes de Madrid, Arturo Canalda. En aquesta sessió, Canalda hi va anar amb unes actes sobre la compra de l'empresa colombiana que no tenen els diputats tot i haver-les reclamat a la Comunitat insistentment.

Les actes sobre la compra

"No hi ha res a amagar. No entenc per què no les tenen", va comentar en diverses ocasions durant la sessió. No obstant, quan se las va demanar el portaveu de Ciutadans (Cs) en la comissió, Cessar Zafra, Canalda ha va assenyalar que no se las pot entregar. El Govern regional ha detallat en diverses ocasions que donarà esas actes d'aquella època a l'oposició si el jutge del 'caso Lezo' lo autoritza.

Notícies relacionades

Canalda va comentar llavors que no albergava "la més mínima sospita" sobre l'operació de compra i que va demanar explicacions quan va saber que la compra es realitzaria a través d'una empresa ubicada en Panamà.

Per la seva part, Gallardón ja va defensar al novembre, en una entrevista amb 'El Mundo', que no va cobrar comissions del Canal de Isabel IIcomissions  i que tampoc va existir mai "un pacte de silenci" amb l'expresident regional Ignacio González.