Baròmetre del GESOP

Eleccions a Catalunya: Junqueras s'acosta a Puigdemont

L'expresident continua sent el candidat preferit per encapçalar el pròxim Govern

Arrimadas avança Iceta com a presidenciable preferida pels no independentistes

fcasals37023819 puigdemont junqueras romeva170125174355

fcasals37023819 puigdemont junqueras romeva170125174355

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La campanya de JxCat, clarament presidencialista, segueix donant resultats. Carles Puigdemont continua liderant amb comoditat les preferències quan es demana als enquestats que triïn un candidat a liderar la Generalitat, encara que Oriol Junqueras ha escurçat distàncies respecte als resultats que reflectia el sondeig del GESOP publicat fa una setmana.

Des de Brussel·les i a través de videoconferències, Puigdemont s’ha convertit en pràcticament l’únic reclam de JxCat, una llista plena d’independents amb l’objectiu declarat de reivindicar com a «legítim» el Govern cessat a l’octubre. Aquesta estratègia comença a oferir símptomes d’esgotament, i potser per això alguns dels seus assessors han plantejat un retorn sorpresa de l’expresident abans de les eleccions.

L’expresident és el preferit pel 27,6% dels enquestats, quan en l’anterior sondeig aquest suport era del 30,6%. El líder d’ERC, al partit del qual preocupa que la seva falta de visibilitat en campanya per la seva permanència a la presó d’Estremera sigui un llast, puja no obstant des del 13,8% de fa una setmana fins al 16,4% actual.

Si es pregunta només als independentistes, Puigdemont torna a ser el preferit. El president deposat supera el candidat d’ERC en més de 20 punts (51,9% enfront del 29,4%). Però aquesta distància també és menor que la que reflectia l’anterior enquesta, en què Puigdemont treia a Junqueras 31 punts i concitava el suport del 61% dels sobiranistes. A més, creixen les simpaties envers Junqueras entre els votants de la CUP i supera el candidat de JxCat (27,9% a 22,2%).

A una setmana de les eleccions, en el camp no independentista sembla haver-hi problemes de lideratge. Miquel Iceta (PSC), que era el segon favorit després de Puigdemont fa una setmana, perd més de quatre punts: cau del 14,5% al 9,9%. Però Inés Arrimadas no aprofita aquest descens: la candidata de C’s fins i tot perd unes dècimes (del 13,1% al 12,8%). Pel que fa a Xavier García Albiol (PP), s’enfonsa encara més com a presidenciable menys desitjat, amb tan sols l’1,2% de suport.

Notícies relacionades

De fet, entre els votants del PP el 2015 es dona una circumstància curiosa: n’hi ha més que preferirien que Arrimadas es convertís en la pròxima presidenta de la Generalitat (44,3%) que els que elegirien el seu candidat. Albiol només és el favorit del 24,6% dels votants populars del 2015, la xifra més baixa de suport a un candidat propi d’entre tots els partits.

La líder de C’s a Catalunya desbanca també Iceta com a presidenciable preferida entre els no independentistes. A diferència del que passava en l’anterior enquesta, Arrimadas aconsegueix el suport del 26,8% dels que s’oposen a la secessió, pel 20% del candidat socialista.