ANTICAPITALISTES

La CUP celebra el viratge d'ERC a la unilateralitat

"Això facilitarà el nostre suport", diu Carles Riera, que emplaça JxCat al mateix

Descarta que no recolzin els seus "decrets de la dignitat" perquè "també volen un país millor"

zentauroepp41312376 el candidat de la cup  carles riera  abans de la roda de pre171214132645

zentauroepp41312376 el candidat de la cup carles riera abans de la roda de pre171214132645 / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La CUP valora positivament el "viratge" dels últims dies d'ERC cap a posicions més unilaterals en cas  que fracassi el diàleg amb l'Estat. Això "facilitarà" el suport dels anticapitalistes. Ho ha dit el cap de llista, Carles Riera, aquest dijous en una roda de premsa a l'agència Efe. Tot i així ha mantingut la cautela ja que, en la seva opinió, "si es llegeix la literalitat dels programes" d'ERC i JxCat, "la conclusió és inquietant i preocupant".

"En el de JxCat hi veiem un retorn a la lògica autonòmica. I a ERC, una apel·lació al diàleg i a la bilateralitat que saben que és inviable", ha sostingut, i s'ha mostrat convençut que el "conflicte" s'acabarà resolent en un futur en un "context multilateral, amb diferents actors". "Però per arribar a aquest escenari només és possible la unilateralitat". Així, la CUP manté l'esperança que existeixi una mediació internacional que, de moment, no ha arribat.

És un dels aspectes en què més estan incidint els anticapitalistes al llarg d'aquesta campanya: la unilateralitat. Els ho recorden constantment a les altres dues formacions independentistes i amenacen que els tindran en l'oposició si decideixen tornar a l'autonomisme. "Per pragmatisme la unilateralitat és l'única manera possible".

Riera també ha tornat a repetir que només investiran president a qui es comprometi amb la república i amb tot el que això implica ("conflicte durant anys", "repressió" per part de l'Estat). És igual que sigui Puigdemont o Junqueras, sempre que es comprometin a fer efectiu el "mandat popular de l'1-O". 

Línies vermelles

La independència unilateral és la línia vermella més inequívoca de la CUP, encara que segons Riera els "decrets de la dignitat" també són "línies vermelles". Però la diferència és que, si bé ha manifestat en diferents ocasions la seva desconfiança sobre el compromís d'ERC i PDECat amb la república, sí que confia que les dues formacions seran fidels a aquesta legislació social que la CUP preveu desenvolupar en la república i que inclourà banca pública, nacionalització de serveis públics, un sistema impositiu de l'IRPF perquè els rics paguin més o hi hagi expropiació dels pisos buits als bancs.

"¿Qui pot no estar d'acord amb tot això? Són mesures de sentit comú. Que aquests decrets no puguin estar en una agenda republicana seria una sorpresa molt desagradable perquè els hem escoltat moltes vegades [a ERC, PDECat i comuns] que volen un país millor", ha respost a la pregunta d'un periodista.

Ha repetit que l'"agenda republicana és inseparable de l'agenda social" i que la CUP no recolzarà "un Govern que no legisli a favor de les classes populars i treballadors i que estigui de costat de l'Ibex 35".

A més, Riera ha negat que la CUP sigui massa "rígida" o "dura" amb les seves línies vermelles. "El que és duríssim és acatar el 155. Acatar la Constitució i renunciar a la independència és brutalment dur". Segons ell, la CUP ha demostrat en els dos últims anys ser capaç de cedir, de ser flexible i de dialogar.

"Ruptura amb el règim"

Notícies relacionades

De nou Riera ha emplaçat els de Xavier Domènech (Catalunya en Comú) a sumar-se a la "lògica republicana" perquè aquesta "ruptura del règim del 78" que reivindica només és possible trencant amb Espanya. "Ens sorprèn que plantegin un retorn a la pantalla estatutària, però no perdem l'esperança que modifiquin la seva posició".

El líder de la CUP, a més, ha assegurat que, en cas que les "forces constitucionalistes" guanyin en escons el 21-D, acceptaran aquesta victòria, encara que per ell aquest escenari és "poc probable". "Entrarem en una fase de reflexió per iniciar noves fases polítiques", ha explicat. Però no ha esmentat en cap moment la renúncia a la independència passi el que passi el 21-D.