ENTREVISTA

Albiol: "Si guanya ERC s'evidencia que hi ha un problema de fanatisme"

Admet que apostava per intervenir l'educació i els mitjans públics abans de convocar eleccions

El candidat del PPC creu que a Ciutadans "el perd l'ànsia d'intentar debilitar el PP"

Entrevista al candidat del PPC per a les eleccions del 21-D, Xavier García Albiol / CAMILA TOVAR TRUJILLO/ FOTO: JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Xavier García Albiol és conscient que en aquesta carrera electoral surt dels llocs de cua. Pretén una remuntada erigint el PPC com a força imprescindible per forjar un pacte constitucionalista que desbanqui l’independentisme i busca suports acompanyant-se dels membres del Govern central en plena campanya, per reivindicar que el 155 ha tornat la «calma» als catalans.

–El declivi d’escons del PP a Catalunya, ¿a què l’atribueix?

–Durant els últims anys hem sigut el pim-pam-pum de l’independentisme sobre tots els problemes i mals que han amenaçat Catalunya. Però estem convençuts que en aquesta nova etapa serem capaços de revertir aquesta tendència.

–Segons el CIS, el 45% del vot popular el 2015 es pot fugar aquesta vegada a Ciutadans...

–Alguns catalans consideren que votar Ciutadans garanteix que aquest pugui guanyar les eleccions, però és evident que aquest partit i el PSC, sense un PP fort, no podran governar.

–Vostè defensava que les eleccions s’haurien d’haver convocat més tard, a mitjans del 2018. ¿Per què?

–Era partidari d’arribar al final del recorregut amb unes eleccions, però probablement el meu ordre de prioritats era diferent. No exigia més contundència, sinó que crec que hauria sigut positiu prendre algunes mesures quirúrgiques per ordenar desviacions que s’estaven produint per part de l’independentisme dins l’Administració.

–¿En quins àmbits?

–En l’educació, possiblement. S’ha de corregir l’adoctrinament que es produeix en part de l’escola catalana. També en els mitjans de comunicació públics; em sembla que han de ser més plurals. Tenim un problema de contaminació ideològica molt important.

–¿Creu que la campanya es veu afectada per tenir candidats a la presó?

–És evident que és una campanya singular, però és una situació totalment buscada pels responsables. Tots hem de ser conseqüents amb els nostres fets, i Junqueras i  Puigdemont han estat presumint de saltar-se la legalitat i de creure’s per sobre del bé i del mal. Arriba un moment que en un Estat de dret has de respondre davant l’intent d’un cop a l’Estat.

–¿Es va equivocar el PP pactant amb Mas al Parlament en la seva primera legislatura com a president?

–No. Es van prendre mesures molt positives. Si ell no hagués trencat aquell pacte, possiblement avui Catalunya aniria com una moto des del punt de vista econòmic i social. La desgràcia va ser que només va durar un any i mig perquè Mas es va tirar a la muntanya de l’independentisme.

–¿Quines condicions posaria per a un pacte entre constitucionalistes?

–El més urgent és deixar de banda allò que ens separa i posar-nos d’acord en el que puguem coincidir, com reordenar la situació econòmica, aconseguir que la tensió a nivell social es rebaixi i aconseguir mesures de confiança perquè les empreses que han marxat tornin.

–¿Una victòria taronja debilitaria el Govern d’Espanya?

–Un Govern constitucionalista reforça Catalunya i el diàleg amb el Govern. A Ciutadans en algun moment hi ha massa ànsia per intentar debilitar el PP amb una clara intencionalitat d’utilitzar-ho al Congrés. No tinc por de quedar al marge d’un possible acord constitucionalista, ens necessiten. Però també he de dir que crec que la primera força, lamentablement, serà ERC.

–¿I què passaria llavors?

–Es posaria en evidència que una part de la societat catalana té un problema molt seriós de fanatisme. Els que han provocat la ruptura de la societat catalana no estan legitimats per tornar a governar. 

–¿Es tornarà a aplicar l’article 155?

–Si porten a terme la seva política i la seva opció de govern dins de la legalitat, no hi ha d’haver cap problema més enllà de la desconfiança. Però si el que pretenen és tornar a fer el mateix, lamentablement el Govern l’haurà de tornar a aplicar.

–¿Es planteja dimitir si el PPC obté pitjors resultats que el 2015?

–Soc una persona que, per a les coses bones i les menys bones, estic a disposició del meu partit. Ho he fet sempre. Hi ha el meu full de serveis per comprovar-ho.

–¿Quin seria un bon resultat?

–Amb l’1,5% o 2% més de vot obtindríem uns resultats que superarien el nombre de diputats actual.

–¿Vol prohibir les estelades al carrer?

–No. Apostem per crear una llei perquè als edificis públics o espais públics oficials no hi pugui haver penjada una estelada perquè senzillament no és una bandera oficial.

–¿A què es refereix en el seu programa amb «normalitzar la presència de l’Estat i els símbols nacionals»?

–És inadmissible que a la immensa majoria d’ajuntaments on governen els independentistes s’hagi retirat la foto del Rei i la bandera espanyola. D’això no es menja, però crec que els símbols s’han de conservar perquè ens representen a tots.

Notícies relacionades

–¿Hi ha conflicte lingüístic a Catalunya? 

–A les grans ciutats, no. Es pot parlar amb naturalitat el català o el castellà, però a l’Administració i, especialment, en una part de l’escola hi ha una clara voluntat de dirigir cap a una ideologia concreta, que és l’independentisme.