Rajoy redoblarà la seva presència a Catalunya per tractar d'amarrar el vot indecís

El president participarà en actes del PPC els tres últims dies de campanya

Els populars propaguen la idea de que els vots a C's poden donar escons a la CUP

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Mariano Rajoy posarà el coll al final de la campanya per captar els vots dels catalans no secessionistes indecisos. El PP ha detectat que en les últimes convocatòries electorals, almenys en les dues generals, un percentatge alt de la població va decidir quina papereta dipositar a les urnesin extremis, i preveu que a Catalunya passarà el mateix. Per això el partit conservador ha decidit incrementar la presència del seu líder en la recta final, amb actes electorals els dies 17, 18 i 19 de desembre. 

El primer d'aquests dies Rajoy recalarà a Salou (Tarragonès) acompanyat de la plana major del PP, tots els integrants del seu comitè de direcció més la majoria dels barons, i es quedarà a Catalunya fins al tancament de campanya, dimarts que ve.

La seva agenda encara no està del tot tancada, però el seu equip té clar que visitarà Girona i potser també Lleida, amb l'objectiu de traslladar el missatge que el verdader "vot útil" en el bloc constitucionalista és al PP. Segons han difós aquest dimecres fonts conservadores, a les províncies petites, tot i que Ciutadans encapçali algunes enquestes, a l'hora de repartir els últims escons, a causa de la llei D'Hont, les paperetes que vagin al partit taronja podrien acabar beneficiant la CUP

De fet, el PPC ja està transmetent aquesta idea, amb el repartiment de propaganda electoral a Girona amb el següent missatge: "Qui tregui més vots dels dos s'emportarà l'últim escó. ¿Qui vols que sigui? ¿PP o CUP?".

Sense atacs directes a C's

Si bé, més enllà de les apel·lacions al vot útil, és poc probable que els conservadors incrementin els atacs directes a C's, perquè han detectat que els catalans penalitzen les picabaralles entre els partits no independentistes. En la campanya de les generals del juny del 2016, els populars sí que van avisar, en una desena de províncies, que els vots a la formació liderada per Albert Rivera podrien beneficiar Podem. 

Notícies relacionades

Però ara volen que cali la idea entre els votants, però és poc probable que siguin explícits en les seves arengues, més enllà de subratllar, com han fet fins ara, que la llista encapçalada per Inés Arrimadas no té experiència

A més, el PP tem que Carles Puigdemont, que segons els seus sondejos interns va a l'alça, reaparegui a Catalunya o almenys a la frontera com a colofó final de l'estratègia electoral de JxC. L'increment de la presència de Rajoy també respon, per tant, a l'intent dels conservadors de contrarestar els possibles passos del president destituït.