CAMPANYA ELECTORAL

Rajoy assegura que el 155 no té data de caducitat

El president del Govern allarga la mà al diàleg amb el futur president però descarta aixecar la intervenció de la Generalitat

zentauroepp41300375 el l der del pp  mariano rajoy  i el candidat del ppc  xavie171213142422

zentauroepp41300375 el l der del pp mariano rajoy i el candidat del ppc xavie171213142422 / Roger Pi de Cabanyes

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

El president del GovernMariano Rajoy, ha inaugurat aquest dimecres la nova seu del PPC a Badalona, un lloc emblemàtic per als populars després que el seu candidat, Xavier García Albiol, capitanegés del 2011 al 2015 l'alcaldia de la ciutat. I ha aprofitat la comoditat electoral del lloc per assegurar que el 155 no té data de caducitat i que el seu Executiu estarà pendent que el Govern que surti de les urnes compleixi amb la legalitat. "El 22 de desembre el 155 seguirà aquí, amb voluntat de diàleg amb qui sigui elegit president", ha assegurat, i s'ha vanagloriat que la seva actuació per frenar el procés hagi rebut el suport d'Europa "sense excepció" al mateix temps que els líders europeus han girat l'esquena a la declaració unilateral d'independència (DUI). Per ell, el PP és l'"única garantia" que Catalunya "segueixi sent Espanya i Europa".

Rajoy ha passejat amb el candidat pel mercat del barri de la Salut, on ha rebut un bany de masses i ha caminat entre crits de "president" després que una dona li digués "xoriço". En principi, aquest acte s'havia suspès per motius de seguretat al filtrar-se per error des del partit l'agenda del cap de llista, però finalment s'ha fet sense incidents.

Albiol ha destacat que Rajoy és un "polític capaç de poder, encara representant el Govern d'Espanya, passejar-se per un mercat de la Catalunya metropolitana i d'intercanviar posicions amb els paradistes", i li ha agraït el seu suport en aquesta segona setmana de campanya electoral. També ha alertat que "el 46% de les empreses de Catalunya han frenat les seves inversions i que el 53% reconeixen que els ha baixat la facturació", i ha advertit que si guanya l'independentisme "s'espera un futur amb molts aturats".

Feu electoral

El nou espai dels populars està situat al barri de la Salut, molt a prop de Llefià, zona zero per a Albiol al ser dos dels barris més poblats de la ciutat i en què va recollir el nombre més gran de paperetes blaves en les últimes eleccions del 2015. Va aconseguir ser per segona vegada el candidat més votat, amb 10 regidors, i va arrasar en 30 dels 34 barris gràcies als 30.559 vots que el van recolzar, 3.669 més que el 2011.

Però aquesta remuntada no li va servir per tornar a liderar l'ajuntament a causa de l'acord entre Guanyem Badalona, ERC i ICV, que va sumar la majoria per destronar-lo tot i haver guanyat els comicis en vots. Un fet que Albiol recorda habitualment per tornar els retrets a Ciutadans i el PSC i advertir-los que no podran forjar un govern constitucionalista si el seu partit no és "fort" al Parlament.   

En les últimes eleccions autonòmiques del 27-S, també van mostrar múscul en aquesta localitat. Van arribar a situar-se segona força amb 26.642 vots, només 2.140 menys que Junts pel Sí.

Rajoy es bolca en Catalunya

Notícies relacionades

El president del Govern ha redoblat la seva presència a Catalunya per remuntar a les enquestes i evitar que la seva fuga de vots beneficiï la CUP pel repartiment d'escons que recull la llei D'Hont. Segons el CIS, el 45% dels votants populars el 2015 podrien decantar-se ara per Ciutadans, i per això els populars pretenen explicar als electors que en molts territoris el vot als taronges es pot perdre en el repartiment d'escons a favor d'una opció totalment contrària, la de la CUP, i que no se sumin al bloc constitucionalista.

Rajoy estarà a Catalunya els tres últims dies actius de campanya, el 17, el 18 i el 19. En principi, només se l'esperava en tres ocasions, però finalment ha primat intentar que el PPC no perdi escons que liderar el timó del Govern des de Madrid.